Çevre Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #537222
Aşağıdakilerden hangisi endüstriyel toplumun Egemen Toplumsal Paradigması’nın temel özellikleri arasında yer almaz?
Zenginliğin çoklaştırılmasının önemli olduğu ve bunun için gerekli olan risklerin alınması gerekir. |
Sadece yakın çevrede bulunanlara değer atfedilir. |
Modern toplum, modern kültür ve modern politikanın genel olarak iyidir. |
Doğanın kendisi açısından değerinin küçümsenir. |
Büyümenin fiziksel (gerçek) sınırları vardır. |
Avrupa’da ortaya çıkmış olan Aydınlanma Düşüncesi, doğanın egemenlik altına alınması ve sömürülmesinin kültürel (bilimsel, ahlaki ve felsefi) temellerini hazırlamıştır. Bu bağlamda aydınlanma ile birlikte, insanın doğal çevresini egemenliği altına alabileceği, bilim ve teknolojinin sağladığı olanaklarla doğal çevresini denetleyip yeniden üretebileceği düşüncesi, giderek artan ölçüde modern endüstriyel toplumun temel değer ölçütü haline gelmiştir. Bu bağlamda endüstriyel toplumun Egemen Toplumsal Paradigması’nın beş temel özelliği şu şekilde ifade edilebilir.
- Doğanın kendisi açısından değerinin küçümsenmesi varsayımı: Doğal çevre, mal üretimi için kaynak oluşturduğu anlamda değerlidir; insan, endüstriyel üretim için çevreyi egemenliği altına alır; ekonomik büyüme, çevrenin korunmasından daha önemlidir.
- Sadece yakın çevrede bulunanlara değer atfedilmesi: İnsanın dışındaki diğer canlıtürleri insan ihtiyaçlarıiçin sömürülebilir, insanlar sadece kendilerini yaşamın merkezine koyarak kendileri dışındaki diğer insanlara daha az özen gösterirler. Bugünün kuşaklarına, geleceğin kuşaklarından daha fazla özen gösterilir.
- Zenginliğin çoklaştırılmasının önemli olduğu ve bunun için gerekli olan risklerin alınabileceği yolundaki varsayım: Bilim ve ileri teknoloji yararlıdır, endüstrileşmenin ortaya çıkardığıriskleri bertaraf edici düzenlemeleri yapmak ve gerekli önlemleri almak yerine, bu düzenlemelerin ve önlemlerin serbest pazar ekonomisi ilişkileri içinde alınmasıbeklenmelidir. Çünkü, çevresel ve toplumsal riskler, çoğu zaman, bireylerden kaynaklanır.
- Büyümenin fiziksel (gerçek) sınırları olmadığına ilişkin varsayım: Ekonomik, teknolojik ve bilimsel olarak büyümenin sınırları yoktur. Kaynak yetersizliği ve nüfus artışı gibi sorunlar, insanın teknolojik buluş yeteneği sayesinde aşılabilir.
- Modern toplum, modern kültür ve modern politikanın genel olarak iyi olduğuna ilişkin varsayım: İnsanlar tarafından doğaya ciddi bir zarar verilmez. Rekabet ortamının ve demokrasinin birçok toplumsal ve çevresel sorunu çözeceğine inanılır. Ayrıca, büyük ölçekli organizasyonların hiyerarşilerin ve uzmanlık bilgisinin önemine vurgu yapılarak bu yapılanmaların düzenleyici olduğuna inanılır. Mülkiyet ve üretim araçlarının kontrolünün yaygınlaştırılmasına, karmaşık ve hızlı bir yaşam biçimine vurgu yapılır (Harper, 1996:47).Doğru seçenek E şıkkıdır.
Yorumlar
- 0 Yorum