Ceza Muhakemesi Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #965708

İletişimin içeriğine müdahale etmeden, iletişim araçlarının diğer iletişim araçlarıyla kurduğu iletişime ilişkin arama,
aranma, yer bilgisi ve kimlik bilgilerinin tespit edilmesine yönelik işlemleri ifade eden ve telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi tedbirinin bir alt türü olan koruma tedbiri aşağıdakilerden hangisidir?


İletişimin dinlenmesi ve kayda alınması

Sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi

Teknik araçlarla izleme

Kullanılan mobil telefonun yerinin tespit edilmesi

İletişimin tespiti


Yanıt Açıklaması:

Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, CMK’nın 135 vd. maddelerinde düzenleme altına alınmış bir koruma tedbiridir. Söz konusu tedbire gerek işlenmiş olan ve gerekse de işlenmekte olan suçlarla ilgili olarak başvurulabilecektir. Tedbir kapsamında beş alt tedbirin uygulanması öngörülmüştür. Bunlardan ilk üçü; iletişimin dinlenmesi, iletişimin kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi tedbirleridir. Bunlar dışında iletişimin tespiti ve mobil telefonun yerinin tespiti tedbirlerine de ayrıca kanunda yer verilmiştir.

İletişimin tespiti: İletişimin içeriğine müdahale etmeden, iletişim araçlarının diğer iletişim araçlarıyla kurduğu iletişime ilişkin arama, aranma, yer bilgisi ve kimlik bilgilerinin tespit edilmesine yönelik işlemleri,” ifade eder. Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum