Ceza Muhakemesi Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1044959

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, iki yıldan az hapis cezasına veya adli para cezasına ilişkin hükümlerin açıklanmasının ertelenmesidir. 

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, bir yıldan az hapis cezasına veya adli para cezasına ilişkin hükümlerin açıklanmasının ertelenmesidir. 

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için; sanık hakkında üç yıldan fazla süreli mahkûmiyet hükmü bulunmamalıdır.

 

 

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için meydana gelen zarar, aynen iade suretiyle kısmen giderilmelidir. 

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için sanığın bu kararı kabul etmesine gerek yoktur. 


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı doğru ve B şıkkı yanlıştır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, iki yıldan az hapis cezasına veya adli para cezasına ilişkin hükümlerin açıklanmasının ertelenmesidir. C, D ve E şıkkı yanlıştır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için; 1) Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası olmalı, 2) sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûmiyeti bulunmamalı, 3) mahkeme, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışlarını göz önünde bulundurarak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varmış olmalı, 4) suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zarar, aynen iade, suçtan önceki hâle getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmeli, 5) sanık hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmelidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum