Ceza Muhakemesi Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #965755

Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi tedbirine ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Telekomünikasyon yoluyla iletişimin denetlenmesi kapsamında uygulanabilecek tüm alt tedbirlere, yalnızca katalog suçların işlenmesi halinde başvurulabilir. 

İletişimin dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi tedbirlerine yalnızca katalog suçların işlenmesi halinde başvurulabilir. 

İletişimi denetlenecek aracın mutlaka şüpheli veya sanığa ait olması gerekmez. 

Mobil telefonun yerinin tespiti ve iletişimin tespiti tedbirlerine tüm suçlarla ilgili olarak başvurulabilir. 

İletişimin denetlenmesi sırasında tesadüfen bir delil elde edilirse kolluk bunları koruma altına alıp derhal Cumhuriyet savcısına haber verir. 


Yanıt Açıklaması:

İletişimin denetlenmesi tedbiri kapsamında,  üç alt tedbire (dinleme, kayda alma ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine) başvurulabilmesi için, “suç işlendiğine dair somut delillere dayalı kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması” ve “başka suretle delil elde edilmesi imkanının bulunmaması” şeklindeki iki koşulun bir arada gerçekleşmiş olması gerekir. Ancak bu iki koşulun bulunması tedbirin uygulanması için yeterli değildir. Bu iki koşul dışında üçüncü bir koşul olarak, ayrıca kanunda belirtilen “katalog suçlardan birine ilişkin bir muhakeme yürütülüyor olması” gerekir. doğru cevap A'dır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum