Çocuk Edebiyatı Ve Medya Deneme Sınavı Sorusu #635836

Aşağıdakilerden hangisi öğretmenlerin ve yetişkinlerin küçük çocuklar için şiir seçerken dikkat etmeleri gereken unsurlardan biridir?


Kinaye

Tarih

Şekil

İstiare

Mizah


Yanıt Açıklaması:

Küçük çocuklar şiirin ögelerini, türlerini, dilini, anlatımını analiz etmezler. Şiir onlar için keyif verici, eğlendirici olmalıdır. Ancak öğretmenlerin ve yetişkinlerin küçük çocuklar için şiir seçerken dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır:

  • Ritim: Ritim şiirin melodisini oluşturur ve çocukların doğal ritim duygularını ve beraberinde hareket etme isteğini destekleyen ve doyuran en önemli edebi türdür. Bu nedenle küçük çocuklara yönelik yazılan şiirlerin ritmik yapısının çocuklara keyif veren ve onları harekete geçiren bir nitelikte olması büyük önem taşımaktadır. 
  • Kafiye (uyak): Bir şiirde ritmin yanında kafiye yapısı da küçük çocuklar için dikkat uyandıran ve keyif veren bir unsurdur. Şiirdeki kelimelerin aynı zamanda belirli bir düzene oturmasını sağlayan kafiye çocuğun şiiri dinlerken bu düzeni anlamasını sağlar ve okurken de nefesini, ses tonunu bu düzene uydurma fırsatı sunar. 
  • Duyular: Küçük çocuklar için yazılmış şiirlerin çocukların duyularını ve duyularını kullanma isteklerini harekete geçirmeleri gerekmektedir. Örneğin çocuk bir şiiri duyduğu zaman orada bahsedilen nesnenin görüntüsünü, sesini, kokusunu ve hatta dokunulduğu zaman vereceği hissi bizzat deneyimliyor gibi olmalıdır.
  • Şekil: Çocukların şiirle ilgili ilk dikkatlerini çeken durum onların biçimsel olarak düz yazıdan daha farklı bir biçimde yazılmış olmasıdır. Şiirin her mısrasının büyük harfe başlaması, satırların düz yazıya göre daha kısa olması, yazılırken bazen dörtlüklere yer verilmesi çocukların dikkatini çeken bir durumdur. Bu nedenle şekilsel olarak çocuklar için farklı olan şiirler onların şiire ilgisini arttıran bir özelliktir. 

Doğru yanıt C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum