Çocuk Edebiyatı Ve Medya Deneme Sınavı Sorusu #1098359

Seçeneklerden hangisi roman ve öykü arasındaki farklardandır?


Olmuş ya da olması mümkün olayları anlatan kısa yazıya roman; uzun yazıya hikaye denir.

Hikaye, yaşanmış ya da yaşanması olağan durumları, olayları düş gücüyle gerçeğe uygun biçimde yaratarak anlatma sanatıdır.

Hikaye; çocuğun soyut işlemler dönemine geçişinden sonra okuyabileceği, olayların neden ve niçini üzerinde düşünme, aralarında bağlantılar kurarak, derinlere inerek inceleme fırsatı veren, hayal gücünü ve yaratıcılıklarını önemli ölçüde geliştiren, destekleyen edebî bir türdür.

Romanda, çok çeşitli konuların işlendiği ve işlenen konuya göre farklı isimler aldığı görülür.

Roman, günlük yaşamda görünen yüzün dışında hayatın ve insanın farklı yönlerini, arka planda yer alan gerçekleri yansıtır.


Yanıt Açıklaması:

Roman, yaşanmış ya da yaşanması olağan durumları, olayları düş gücüyle gerçeğe uygun biçimde yaratarak anlatma sanatıdır (Özdemir, 1994). Çocuk edebiyatı türü olarak roman; çocuğun soyut işlemler dönemine geçişinden sonra okuyabileceği, olayların neden ve niçini üzerinde düşünme, aralarında bağlantılar kurarak, derinlere inerek inceleme fırsatı veren, hayal gücünü ve yaratıcılıklarını önemli ölçüde geliştiren, destekleyen edebî bir türdür. Romanlar öykülere göre daha uzun soluklu, ilişki yumaklarının fazla olduğu eserlerdir. Çok çeşitli konuların işlendiği ve işlenen konuya göre farklı isimler aldığı görülür. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum