Çocuk Gelişimi Deneme Sınavı Sorusu #1077926

Mary Ainsworth’un Bağlanma Kuramı'na göre ebeveyninin varlığına tepkisiz görünen, ebeveyn ayrılığından sonra yeniden bir araya gelindiğinde ebeveyniyle selamlaşmaktan kaçınan ya da buna isteksiz davranan ve kucağa alındığında çoğu zaman sarılmayan bebeklerin bağlanma türü aşağıdakilerden hangisidir? 


Güvenli bağlanma

Dirençli bağlanma

Dağınık bağlanma

Kesinleşmiş bağlanma

Kaçıngan bağlanma


Yanıt Açıklaması:

Mary Ainsworth bu çalışmalar sonunda bağlanma türlerini şu şekilde tanımlamıştır:

  • Güvenli bağlanma: 
  • Güvensiz bağlanma: Ainsworth güvensiz bağlanmayı üç grupta incelemiştir.
    • Kaçıngan bağlanma: Bu bebekler ebeveynin varlığına tepkisiz görünür. Ebeveyn ayrıldığında ağlayabilir ya da ağlamayabilir. Yeniden biraraya gelmede ebeveynle selamlaşmaktan kaçınır ya da buna isteksiz davranır ve kucağa alındıklarında çoğu zaman sarılmaz.
    • Dirençli bağlanma: Bu bebekler, ebeveyn ayrıldığında çoğu zaman stresli ve huzursuzdur. Kucağa alındıklarında mücadele eder ve bazen vurma ve itme davranışı gösterir. Çoğu bebek kucaklandıktan sonra da ağlamaya devam eder ve kolay kolay sakinleştirilemez. Ebeveyn geri döndüğünde umutsuz bir şekilde ebeveyne karışık öfkeli ve dirençli davranışlar sergiler.
    • Dağınık bağlanma: Bu bağlanma türü, bebekteki en büyük güvensiz bağlanmayı temsil eder. Ebeveynle yeniden birleşme sırasında bu bebekler, ebeveyn onu tutarken başka tarafa bakmak ya da ebeveyne donuk ve depresif duygularla yaklaşmak gibi dağınık ve çelişkili davranışlar gösterir.

Dolayısıyla doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum