Çocuk ve Ergen Bakımı Deneme Sınavı Sorusu #972330

Kişilik Psikolojisi alanında da kişiliğin neye göre ve nasıl tanımlanacağı, hangi unsurları kapsayacağı alan psikologları arasında hâlen devam etmekte olan bir tartışmadır. Ancak şu var ki tam olarak ortak bir tanıma varılamasa da üzerinde anlaşılan ortak unsurlar vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu ortak unsurlardan biri değildir ?


Bireysel farklılıkları ifade eder. 

Davranış olarak gözlemlenebilir. 

Evrimsel bir sürece sahiptir. 

Sürekliliği ve tutarlılığı vardır. 

Toplum yapısından etkilenebilir.


Yanıt Açıklaması:

Kişilik Psikolojisi alanında da kişiliğin neye göre ve nasıl tanımlanacağı, hangi unsurları kapsayacağı alan psikologları arasında hâlen devam etmekte olan bir tartışmadır. Ancak şu var ki tam olarak ortak bir tanıma varılamasa da üzerinde anlaşılan ortak unsurlar vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür.
• Bireysel farklılıkları ifade eder: Kişilik bir bireyi diğerlerinden ayıran ve ona ait olan
özelliklerdir. Bu özelliklerin bazıları bazı insanlarda ya da birçok insanda bulunabilir
ancak örüntü bir bütün olarak ele alındığında kişiye özgüdür. Bu konuyu bir psikolog olan Gordon Allport şu sözüyle çok iyi anlatmıştır: “İnsanın en ayırt edici özelliği onun bireyselliğidir. Onun gibi bir kişi dünyaya asla gelmemiştir ve bir daha da gelmeyecektir”
• Davranış olarak gözlemlenebilir: Kuramsal (hipotetik) yapı ya da organizasyon: Gözlemlenen davranışlar, kişilik tarafından organize edilir. Yani kişilik davranışlara verilen anlamlarla ilintili bir soyutlamadır.                                                         

 • Evrimsel bir sürece sahiptir: Genetik ve biyolojik unsurların, deneyimlerin ve yaşantıların bir ürünü olarak oluşur ve biçimlenir.
• Sürekliliği ve tutarlılığı vardır: Kişilik tutarlı davranışlar bütündür, bu nedenle zamana ya da ortama göre sık sık değişiklik göstermez. Örneğin çocukluğunda ve ergenlikte tez canlı olan bir kişi yetişkin yaşamda da tez canlı davranışlar sergileyecek ve bu davranışı ortamlara göre de pek değişmeyecektir. Ya da çocukluk ve ergenlikte içe dönük bir kişi yetişkin yaşamda da içe dönük davranışlar sergileyecektir.

Doğru cevap E şıkkıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum