Çocuk ve Ergen Bakımı Deneme Sınavı Sorusu #964196

Schaefer ile Berzonksy'nin anne - baba tutumları sınıflamasında aynı adla anılan aşırı koruyucu anne - baba tutumu aşağıdakilerden hangisinde doğru şekilde açıklanmaktadır? 


Aile içinde çocuğa esnek bir disiplin uygulanmaktadır. Bu aile ortamında yetişen gençler, etkin, toplumsal açıdan atılgan, bağımsız, kendine güvenen, toplumsal sorumluluğu yüksek kişilerdir. 

Aile içinde çocuktan çok az şey talep edilmektedir. Bu aile ortamında yetişen gençler, kendini merkez alan, disiplinsiz ve sorumsuz kişilerdir.  

Ailede gevşek disiplin ve kontrol uygulanmaktadır. Bu aile ortamında yetişen gençler, düşmanca duygular içindedir ve duygularını anti - sosyal saldırganlık olarak dışa vururlar.  

Ailede koşullu kabul vardır. Bu aile ortamında yetişen gençler, otoriteye bağımlı, düşüncelerinde esnek olmayan, katı ve gelenekselci kişilerdir. 

Anne - babanın sevgi ve sıcaklık gösterilse de bu aile ortamında yetişen gençler, bağımlı, pasif ve uyumlu olurlar. 


Yanıt Açıklaması:

Anne - baba tutumlarını Schaefer dört (aşırı koruyucu, diktatör, aşırı serbest ve sevgisiz, demokratik), Berzonsky beş (otoriter, ilgisiz, aşırı koruyucu, izin verici - gevşek, otoritatif) kategoride incelemektedir. Seçeneklerdeki anne - baba tutumları sırasıyla otoritatif, izin verici - gevşek, ilgisiz, otoriter ve aşırı koruyucu anne - baba tutumlarıdır. Doğru cevap E seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum