Coğrafi Bilgi Sistemleri Standartları ve Temel Mevzuat Deneme Sınavı Sorusu #1029092

Aşağıdakilerden hangisi Çevre Kanunu’nun; çevrenin korunmasına, iyileştirilmesine ve kirliliğinin önlenmesine ilişkin genel ilkelerinden biri değildir?


Çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile ilgili olarak yalnızca devlet kurumları görevlidir.

Çevrenin korunması, çevrenin bozulmasının önlenmesi ve kirliliğin giderilmesi alanlarındaki her türlü faaliyette; bakanlık ve yerel yönetimler, gerekli hâllerde meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparlar.

Arazi ve kaynak kullanım kararlarını veren ve proje değerlendirmesi yapan yetkili kuruluşlar, karar alma süreçlerinde sürdürülebilir kalkınma ilkesini gözetirler.

Yapılacak ekonomik faaliyetlerin faydası ile doğal kaynaklar üzerindeki etkisi sürdürülebilir kalkınma ilkesi çerçevesinde uzun dönemli olarak değerlendirilir.

Çevre politikalarının oluşmasında katılım hakkı esastır.


Yanıt Açıklaması:

Çevrenin korunmasına, iyileştirilmesine ve kirliliğinin önlenmesine ilişkin Çevre Kanunu’nun genel ilkeleri şunlardır:
• Başta idare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkes, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevli olup bu konuda alınacak tedbirlere ve belirlenen esaslara uymakla yükümlüdürler.
• Çevrenin korunması, çevrenin bozulmasının önlenmesi ve kirliliğin giderilmesi alanlarındaki her türlü faaliyette; bakanlık ve yerel yönetimler, gerekli hâllerde meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparlar.
• Arazi ve kaynak kullanım kararlarını veren ve proje değerlendirmesi yapan yetkili kuruluşlar, karar alma süreçlerinde sürdürülebilir kalkınma ilkesini gözetirler.
• Yapılacak ekonomik faaliyetlerin faydası ile doğal kaynaklar üzerindeki etkisi sürdürülebilir kalkınma ilkesi çerçevesinde uzun dönemli olarak değerlendirilir.
• Çevre politikalarının oluşmasında katılım hakkı esastır. Bakanlık ve yerel yönetimler; meslek odaları, birlikler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların çevre hakkını kullanacakları katılım ortamını yaratmakla yükümlüdür.

Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum