Çoklu Engellilerin Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1408224

Aşağıdakilerden hangisi bakım personelinin görme problemleri ve şiddetli yetersizliği olan bireylere daha iyi yardımcı olabilmesi için dikkat etmesi gereken temel kurallardan değildir?


 Daha kolay gördüklerinden daha büyük olan nesneler tercih edilmelidir.

Nesneler, zeminden ayırt edilebilecek koyulukta olmalıdır.

Parlayan veya göz alıcı aydınlatma tercih edilmelidir.

Bireyin, baktığı yere doğru, en doğru baş ve görme açısında konumlanması gerekir.

Zamanlama olarak bireyin sağlık durumu, ilaç saati vb. gözönünde bulundurulmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Bakım personelinin görme problemleri ve şiddetli yetersizliği olan bireylere daha iyi yardımcı olabilmesi için bazı temel kuralların bilinmesi önemlidir. 

• Büyük: Bireyler büyük nesneleri küçük nesnelere göre daha kolay gördüklerinden daha büyük olan nesneler tercih edilmelidir. Örneğin bireyi televizyona yakın oturtmak nesneleri gözlerine yaklaştırdığından nesnelerin daha büyük görülmesine yardımcı olur. 

• Koyu: Nesneler, arkasında yer alan nesnelerden renk açısından belirgin olarak ayırt edilir olmalıdır. Örneğin beyaz masa örtüsünün üzerinde beyaz renkli tabak yerine turuncu renkli bir tabak konmalıdır. 

• Parlak: Görme kaybı olan bireylere az aydınlatma yerine net bir ışık kaynağı ile yeterli aydınlatma sağlanmalıdır. Parlayan veya göz alıcı aydınlatma yeterli aydınlatma anlamına gelmemektedir. Örneğin metal veya parlak yüzeyler parlamaya yol açarak görme kaybını artırır. 

• Pozisyon: Bireyin, baktığı yere doğru, en doğru baş ve görme açısında konumlanması gerekir. Örneğin ağır düzeyde serebral palsili olan ve motorlu tekerlekli sandalye kullanan bir bireyin baş pozisyonu ve sandalye konumu en uygun yere getirtilerek görüş açısı artırılır. 

• Zaman: Kişiler baktıkları nesneleri her zaman doğru görmeyebilir. Bireysel ve çevresel faktörler değişebilir. Örneğin bireyin o anki sağlık durumu, kullandığı ilaçların yan etkileri, gün içi zaman dilimi, aydınlatma, katılım düzeyi ve motivasyon kişilerin sahip olduğu görsel bilgileri etkileyebilir. Bakım personeli bu faktörleri dikkate almalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum