Çoklu Engellilerin Bakım ve Rehabilitasyonu Deneme Sınavı Sorusu #1144481

Tüple beslenme uygulaması sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmakta, çoklu yetersizliği olan bireylerin yakın çevresindeki aile, bakım personeli ve diğer kişilerin bu hususlar konusunda bilgili olmasına ihtiyaç duyulmaktadır. 

Aşağıdakilerden hangisi bu önemli hususlardan biridir? 


Bakım personeli hizmet verdiği kişinin ağız yoluyla mı tüple mi beslendiği konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

Tüple beslenme öncesi bakım personeli burun yoluyla yapılan beslenme için tüpün doğru yerde pozisyonlanıp pozisyonlanmadığını kontrol etmelidir.

Tüple beslenmek için yetersizliği olan birey sırtüstü yatmaya devam edecekse en az 300 eğimle yatış pozisyonu değiştirilmelidir.

Tüple beslenme sırasında besin içeriği yavaş bir hızla bireye verilmelidir.

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Tüple beslenme uygulaması sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmakta, çoklu yetersizliği olan bireylerin yakın çevresindeki aile, bakım personeli ve diğer kişilerin bu hususlar konusunda bilgili olmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar: 

• Bakım personeli hizmet verdiği kişinin ağız yoluyla mı tüple mi beslendiği konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

• Tüple beslenme öncesi bakım personeli burun yoluyla yapılan beslenme için tüpün doğru yerde pozisyonlanıp pozisyonlanmadığını kontrol etmelidir.

• Tüple beslenmek için yetersizliği olan birey sırtüstü yatmaya devam edecekse en az 300 eğimle yatış pozisyonu değiştirilmelidir. Oturma pozisyonunda tüple beslenebilir.

• Tüple beslenme sırasında besin içeriği yavaş bir hızla bireye verilmelidir. Ancak tüple hızlı beslenmesi bazı istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Örneğin kramp, ishal, mide bulantısı, kusma, reflü ve besin içeriğinin soluk borusuna ve akciğerlere kaçması.

• Tüpün yüksek yere yerleştirilmesi yerçekiminin etkisiyle besin içeriğinin akış hızını artırır. Daha yavaş hızda beslenme için yerçekimi etkisini azaltmak amacıyla daha alçak yere besin çantası asılmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum