Damga Vergisi Ve Harçlar Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #923466

Damga vergisine tabi kağıtların niteliklerinin tayin edilmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Şekli kanunlarda belirtilmiş olan kağıtların nitelikleri tayin edilirken, kâğıt üzerindeki yazının içerdiği hüküm ve anlama bakılır.

Şekli kanunlarda belirtilmemiş olan kağıtların nitelikleri tayin edilirken, kâğıdın ilgili kanundaki adına bakılır.

Niteliği tayin edilmek istenen kâğıt üzerinde başka bir kâğıda atıf yapılmış olsa bile atıf yapılan kâğıdın hükümleri dikkate alınmaz.

Gerçek niteliği farklı olduğu hâlde başka bir isim altında düzenlenen bir kâğıtta, söz konusu isim dikkate alınır.

Bir kağıdın niteliğine, tabi olacağı verginin tayini için bakılır.


Yanıt Açıklaması:

Damga Vergisi Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca bir kâğıdın tabi olacağı verginin tayini için o kâğıdın niteliğine bakılır ve buna göre (1) sayılı tabloda yazılı vergisi bulunur. Kâğıtların nitelikleri tayin edilirken, şekli kanunlarda belirtilmiş olan kâğıtlar açısından kağıdın ilgili kanundaki adına, belirtilmemiş olanlar açısından ise kağıt üzerindeki yazının içerdiği hüküm ve anlama bakılır. Niteliği tayin edilmek istenen kâğıt üzerinde başka bir kâğıda atıf yapılmışsa atıf yapılan kâğıdın hükümlerine göre kâğıdın kazandığı niteliğe göre vergi alınır. Gerçek niteliği farklı olduğu halde sırf vergiden kaçınmak, daha az damga vergisi ödemek amacıyla başka bir isim altında düzenlenen bir kâğıtta vergileme kâğıdın gerçek niteliği dikkate alınarak yapılmalıdır. Cevabımız E seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum