Damga Vergisi Ve Harçlar Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #953209

Vergilendirmede mülkilik ilkesi nedir? Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?


Damga vergisine tabi bir kâğıdın vergilendirilebilmesi için bu kâğıdın Türkiye de düzenlenmiş olması gerekir.

Devletin kendi ülkesi içinde bulunan vergi konuları ile kendi ülkesinde gerçekleşen vergiyi doğuran olayları vergilendirebilmesi mülkilik ilkesinin sonucudur.

Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tabloda yer almayan bir kâğıttan damga vergisi alınamaması Anayasa’nın 73. maddesinde yer alan “vergilerin yasallığı” ilkesinin bir sonucudur.

Mütedavil senetler, ciro ile veya elden verilmek suretiyle tedavül edilebilen senetlerdir. Senedin cirosu veya elden verilmesi ile senette yazılı alacak ve eşyanın mülkiyeti, senetle beraber, karşı tarafa intikal eder.

Bir kâğıdın vergileme açısından tekemmül etmiş olması için imzalanması veya kâğıt üzerine imza yerine geçen bir işaret konulması gerekmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Vergilendirmede mülkilik ilkesi bir devletin kendi ülkesi içinde bulunan vergi konuları ile kendi ülkesinde gerçekleşen vergiyi doğuran olayları vergilendirebilmesini gerektirir.
Bu nedenle Türkiye’de düzenlenip bulunan ve Türk Hukuk Sistemi içinde değerlendirilip hükmünden yararlanılacak olan kâğıtlar, bunların fiziki düzenleme yeri Türkiye dışında olsa dahi, Türkiye’de damga vergisine tabi tutulurlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum