Damga Vergisi Ve Harçlar Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #924698

Yabancı para cinsinden düzenlenen kağıtlardan alınacak damga vergisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Kağıt üzerinde yer alan yabancı para Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen usuller ile Türk parasına çevrilir.

Kağıt üzerinde yer alan yabancı paraların Türk parasına çevrilmesine dair Hazine ve Maliye Bakanlığı genel tebliğler çıkarıp ilan etmektedir.

Yabancı paranın Türk parası cinsinden karşılığının bulunmasında, bu paranın döviz satış kuru esas alınır.

Yabancı paranın Türk parası cinsinden karşılığının bulunmasında kullanılacak kur, T.C. Merkez Bankasınca tespit edilir.

Kağıt üzerinde yer alan yabancı para, kağıdın düzenlenip eksiksiz olarak tekemmül ettiği tarihteki kur esas alınarak Türk parasına çevirilir.


Yanıt Açıklaması:

Damga Vergisi Kanunu’nun 12. maddesi yabancı para cinsinden tutar içeren kağıtlarda matrah tespiti ile ilgili özel bir düzenleme içerir. Bu düzenleme uyarınca damga vergisine tabi kağıtlar yabancı para cinsinden düzenlenmiş ise kağıt üzerinde yazılı paralar belirlenmiş esaslara göre Türk parasına çevrilerek kağıdın damga vergisi alınır. Yabancı paranın Türk parasına çevrilmesi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenip açıklanacak usuller kullanılmak suretiyle olur. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konuya dair genel tebliğler çıkarıp ilan etmektedir. Bu tebliğlerde yabancı paranın Türk parası cinsinden karşılığının bulunmasında bu paranın döviz satış kurunun esas alınacağı, bu kurun TCMB tarafından tespit edilen kurlar olduğu, damga vergisinde vergiyi doğuran olay kağıdın düzenlenip eksiksiz olarak tekemmül ettiği an gerçekleştiğinden bu tarihteki kurun esas alınacağı hususları düzenlenmiştir. Cevabımız A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum