Davranış Bilimleri 2 Deneme Sınavı Sorusu #265765

“Arkadaşımın düşmanı benim de düşmanımdır” veya “Düşmanımın düşmanı benim arkadaşımdır” ifadeleri tutum değişimi kuramı ile nasıl açıklanabilir?


Denge kuramıyla açıklanabilir: Bir tutum objesine yönelik tutum ne kadar güçlüyse, o tutum objesiyle ilişkili herhangi bir şeye yönelik olarak geliştirilecek tutum da söz konusu tutuma o derece benzer olacaktır.
Bilişsel çelişki kuramıyla açıklanabilir: Daha açık bir ifadeyle birey, bir tutum objesine dair aynı anda hem olumlu hem de olumsuz bilgilere sahip olabilir. Bu bilgiler arasındaki uyumsuzluk, bireyde söz konusu objeye dair nasıl davranması veya ne düşünm
Bilişsel denge kuramıyla açıklanabilir: iki tutum objesi arasındaki ilişkinin biçimini değiştirerek nötr bir bağ kurulduğu takdirde tekrar bir denge durumu sağlanır.
Sosyal değişim kuramı ile açıklanabilir: sosyal alanda oynadığımız roller de tutumlarımızın oluşması ve şekillenmesinde etkilidir.
İlgi kuramına göre açıklanabilir: tutum ile ilgili olan tutum objesi hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olunursa o objeye karşı tutumlar da o kadar güçlü olacaktır.

Yanıt Açıklaması: “Arkadaşımın düşmanı benim de düşmanımdır” veya “Düşmanımın düşmanı benim arkadaşımdır” ifadeleri, tutarlılık kuramının ne anlama geldiğini açıklayıcı niteliktedir. Bir tutum objesine yönelik tutum ne kadar güçlüyse, o tutum objesiyle ilişkili herhangi bir şeye yönelik olarak geliştirilecek tutum da söz konusu tutuma o derece benzer olacaktır. Böylece herhangi türden bir tutumun birbiriyle uyuşmayan ya da tutarsız olan tepkilerine bir tutarlılık kazandırılır.
Yorumlar
  • 0 Yorum