Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #576832

Çevre sorunlarına ilişkin yapılan bir röportaj esnasında bir kişi "İnsanların yaşamsal  gereksinimlerini karşılamak dışında yaşam formlarının  çeşitliliğini azaltmaya hakları yok. Kültürlerin gelişmesi için insan nüfusunun azalması gerekiyor." gibi söylemlerde bulunmuştur. Çevre sosyolojisi alanındaki temel yaklaşımlar göz önünde bulundurulduğunda bu kişinin hangi yaklaşımı savunduğu ileri sürülebilir?


Risk Toplumu Teorisi

Koşu Bandı Üretim Teorisi

İnsan İstisnai Paradigma

Derin ekoloji

Sürdürülebilir Kalkınma


Yanıt Açıklaması:

Derin ekoloji yaklaşımının başlıca ilkeleri:
1. Yeryüzündeki insanların ve insan dışındaki yaşamın iyi durumda olması ve serpilip gelişmesi içsel bir değere sahiptir.
2. Yaşam formlarının zenginliği ve çeşitliliği, bu değerlerin gerçekleştirilmesine katkıda bulunur. Bu zenginlik ve çeşitlilik kendi içinde de değer taşır.
3. İnsanların yaşamsal gereksinimlerini karşılamak dışında bu zenginliği ve çeşitliliği azaltmaya hakları yoktur.
4. İnsan yaşamının ve kültürlerinin serpilip gelişmesi, insan nüfusunun ciddi ölçüde azalmasıyla mümkün olabilir. İnsan dışındaki yaşamın serpilip gelişmesi de daha az yoğunlukta bir insan nüfusunu gerektirir.
5. Hali hazırda insanın insan dışındaki dünyaya müdahalesi aşırı düzeydedir ve durum gittikçe daha da kötüleşmektedir.
6. Mevcut politikalar değişmelidir. Değişen politikalar, temel ekonomik, teknolojik ve ideolojik yapıları etkileyecektir.
7. İdeolojik değişiklik, gittikçe yükselen bir hayat standardını hedeflemekten ziyade, hayatın niteliğini değerli kılma yönünde olacaktır.
8. Yukarıda ifade edilen hususlara katılanlar, doğrudan ya da dolaylı olarak gerekli değişiklikleri gerçekleştirmekle yükümlüdürler şeklinde sıralanabilir. Bu kapsamda doğru cevap D'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum