Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1107411

Ekonomik düzenin işleyişi ve sonuçları üzerinde duran ve bireyler, ekonomi ve gruplar arasındaki etkileşime odaklanan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?


Toplumsal yaklaşım

İşlevselci yaklaşım

Çatışmacı yaklaşım

Temel sosyolojik yaklaşım

Sembolik etkileşimci yaklaşım


Yanıt Açıklaması:

Sosyolojide, temel sosyolojik yaklaşımlara paralel olarak ekonomiye ilişkin üç temel yaklaşım söz konusudur; İşlevselci Yaklaşım, C¸atışmacı Yaklaşım, Sembolik Yaklaşım:

  • İşlevselci yaklaşım toplumsal istikrarın sürdürülmesine odaklanır ve ekonomik açıdan şu işlevlerin yerine getirilmesini gerekli görür; malların ve hizmetlerin dağıtımı, gücün ve zenginliğin üretimi, kapitalist toplumların sürekli yenilikler yoluyla çevreye uyum sağlaması.
  • C¸atışma kuramı ise ekonomik düzenin istikrarsızlığını vurgular, kapitalizmin kendi içinde çelişkili olduğunu ve bu nedenle kendi kendini yok edeceğini savunur. Kuramda, serbest piyasanın sınıflar arasında eşitsizliğe, çatışmaya ve işgücünün yabancılaşmasına yol açtığı ileri sürülür.
  • Sembolik etkileşimci yaklaşım, ekonomik düzenin işleyişi ve sonuçları üzerinde duran diğer iki yaklaşımdan farklı olarak, bireyler, ekonomi ve gruplar arasındaki etkileşime odaklanır.

Doğru cevap E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum