Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1157308

I. Tabakalaşma bütünleştirici olmaktan çok bölümlere ayırıcı, ayrıştırıcı olarak görülür. II. Tabakalaşma toplumun varlığını sürdürmesine ve sağlığına katkıda bulunur. III. Tabakalaşma analizinde sınıflar esas alınmış ancak toplumsal tabakalaşmanın çok daha karmaşık ve çeşitliliğe sahip yapısı ortaya çıkmıştır. Yukarıda verilen ifadeler sırasıyla hangi toplumsal tabakalaşma yaklaşımını açıklamaktadır?


Marx-Yapısal-Weber

Yapısal-Weber-Marx

Weber-Marx-Yapısal

Marx-Weber-Yapısal

Yapısal-Marx-Weber


Yanıt Açıklaması:

Tabakalaşma, Marx’ın yaklaşımı ve çatışma kuramında bütünleştirici olmaktan çok bölümlere ayırıcı,
ayrıştırıcı olarak görülür ve işbirliğine yönelik olmaktan çok bazılarının bazılarını sömürdüğü bir
mekanizma olarak tanımlanır.

Marx gibi Weber de tabakalaşma analizinde sınıfları esas almış ancak toplumsal tabakalaşmanın çok daha karmaşık ve çeşitliliğe sahip yapısını ortaya çıkarmıştır. Piyasa ekonomisinde benzer konumları paylaşan bireyler sınıfları oluşturmaktadırlar ve mülk sahibi olmayan gruplar arasında da önemli farklılıklar söz konusudur.

Yapısal-İşlevselci Yaklaşım: Yapısal-işlevselci kurama göre, toplumsal eşitsizlik bir anlamda toplumun doğasından kaynaklanan ve toplumun işleyişinde belirli bir işleve sahip olan farklılaşmaların sonucunda ortaya çıkar. Toplumun belirli gereksinimleri ve işlevsel bazı önkoşulları vardır ve toplumsal tabakalaşma bu gereksinim ya da işlevlerin karşılanmasını sağlar. Tabakalaşma toplumun varlığını sürdürmesine ve sağlığına katkıda bulunur.

Yorumlar
  • 0 Yorum