Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #343414

I. Trafikte daha hızlı giden bir aracın sürücüsü önündeki araca çarpmamak için hızını düşürür. II. Başka bir araca çarpan sürücü kaza sonucunda anlaşma veya kavga yoluna gider. III. Bir belediye otobüsüne binmeye çalışan bireyler, kuyruk oluşturup başkalarının haklarına saygı gösterirler. Yukarıdaki ifadeler dikkate alındığında aşağıdaki çıkarımlardan hangisi sosyolojinin temel amacını en kapsamlı şekilde açıklar?


Sosyolojinin temel amacı, bireylere toplumsal yaşama nasıl katılacakları aynı zamanda bir adım geri çekilerek ne olup bittiğine ilişkin nasıl çözümleme yapacakları konusunda yardım etmektir.
Sosyolojinin temel amacı, tarihi olayları toplumsal bağlamları içinde incelemek ve nedenlerini ortaya çıkarmaktır.
Sosyolojinin temel amacı farklı toplumlar arasındaki benzerlikleri saptayıp genellemelere ulaşmaktır.
Sosyolojinin temel amacı kültürel yapiyi; ekonomi, mal ve hizmetlerin üretimini, bölüsümünü ve tüketimini; tarih, geçmiste olup bitenlerin nedenlerini anlamaktır.
Sosyolojinin temel amacı toplu direniş gibi topluluk ve fert davranışlarını incelemektir.

Yanıt Açıklaması: Yukarıdaki şıkların tümü sosyolojinin temel amaçlarını belirtmesine rağmen, trafikteki sürücülerin davranışları, yada belediye otobüsüne binmek isteyen bireylerin davranışlarını inceleyen ifadeler "A" şıkkında doğru olarak verilmiştir.
Yorumlar
  • 0 Yorum