Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1277045

Aşağıdakilerden hangisi Rönesans’tan bu yana kabul gören ve teknolojiye ilişkin düşünceleri biçimlendiren teknolojik ilerleme anlayışının temel varsayımlarından biri değildir? 


Teknolojik buluş, değişim geçiren üründe her zaman ilerlemeyle sonuçlanmaz.  

Teknolojik gelişmeler, maddi, toplumsal, kültürel ve manevi yaşamın iyileşmesine katkıda bulunur.

Teknolojideki ve dolayısıyla uygarlık alanındaki ilerleme hız, verim, güç vb. nicel ölçülere başvurularak kesin olarak ölçülebilir.

Teknolojik değişmenin yönü ve etkisi bütünüyle insan kontrolü altındadır.

Teknoloji doğayı fethederek insanların amacına hizmet etmeye zorlanmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Rönesans’tan bu yana kabul gören ve teknolojiye ilişkin düşünceleri biçimlendiren teknolojik ilerleme anlayışının temel varsayımları şunlar olmuştur (Basalla, 2004: 284); 1. Teknolojik buluş, değişim geçiren üründe her zaman ilerlemeye yol açar. 2. Teknolojik gelişmeler, maddi, toplumsal, kültürel ve manevi yaşamın iyileşmesine katkıda bulunur. 3. Teknolojideki ve dolayısıyla uygarlık alanındaki ilerleme hız, verim, güç vb. nicel ölçülere başvurularak kesin olarak ölçülebilir. 4. Teknolojik değişmenin yönü ve etkisi bütünüyle insan kontrolü altındadır. 5. Teknoloji doğayı fethederek insanların amacına hizmet etmeye zorlanmıştır. 6. Teknoloji uygarlaşmış ve endüstrileşmiş Batı toplumlarında en üst düzeye ulaşmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum