aof.sorular.net
Davranış Bilimlerine Giriş
Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı
Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #343433
Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #343433
"Bütün parçaların toplamından daha fazlasıdır." diyen birinin duyum ve algı konusunda aşağıdakilerden hangisini söylemesi beklenmez?
Algılama duyum süreciyle toplanan çok sayıdaki temel duyusal bilginin olduğu gibi birbirine eklenmesi ile oluşmaktadır.
|
Algısal süreçte sadece duyusal bilgiler değil aynı zamanda bireylerin daha üst seviyedeki bilgi işleme süreçleri olan önceki öğrenme yaşantıları, ihtiyaçları, duruma ilişkin beklentileri ve duyguları da işin içine girmektedir.
|
Algılama, şekil-zemin ilişkisi ve gruplandırma ilkeleri ile şekillendirilmektedir (Myers, 2011).
|
Herhangi bir uyarıcı şekil-zemin ilişkisi ilkesine göre şekil olarak belirlenip, fark edildikten sonra şeklin organize edilip, anlamlı bir bütüne dönüştürülmesi gerekmekte, bu süreçte de benzerlik, yakınlık, devamlılık, tamamlama ve basitlik gibi gruplama
|
Bireylerin algılarını şekillendiren, yönlendiren en temel kural olan şekil-zemin ilişkisi bireylerin doğuştan getirdiği algısal bir eğilimdir.
|
Yanıt Açıklaması:
Yapısalcılık yaklaşımı, algılamanın duyum süreciyle toplanan çok sayıdaki temel duyusal bilginin olduğu gibi birbirine eklenmesi ile oluştuğunu savunmaktadır. Yani çizgi, açı, renk, doku gibi pek çok duyusal özellik birbirine eklenerek gördüğümüz nesneyi ortaya çıkarmaktadır. Algılama duyumların adım adım eklenmesi sonucunda ortaya çıkan bir bütün olduğu için, algıyı daha küçük duyusal birimlere ayırmanın mümkün olduğunun da dile getirildiği yapısalcılık yaklaşımı buna kanıt sağlamak için çalışmalar yapmıştır. Algısal süreçte temel duyusal birimlerin rastgele eklenmek yerine belli kurallara göre bir araya getirildiğini savunanlar Gestalt yaklaşımını benimseyen bilim insanlarıdır. Gestalt yaklaşımının bu görüşü “Bütün, parçaların toplamından fazladır” sloganı ile özetlenmektedir. Gestalt yaklaşımına göre insanlar çevreden topladıkları bilgileri anlamlı bütünlere, algılara dönüştürürken duyusal birimleri rastgele üst üste eklememekte, doğuştan getirdikleri gruplama eğilimlerine göre hareket etmektedirler (Peterson, Gillam ve Sedgwick, 2007 akt. Plotnik ve Kouyoumdjian, 2011). Bu nedenle beyin bütünü algılayabilmek için parçaları bir takım kurallara göre otomatik olarak bir araya getirmektedir.
Yorumlar
- 0 Yorum