Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #594018

Güney Afrika'da yaşayan Zulu kabilesinde Muller-Lyer algı yanılsamasına rastlanmaması aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?


Bazı insanların algıları yanılmaya karşı daha dirençlidir.

Duyusal bilgiler otomatik olarak algıya dönüşmemekte, geçmiş yaşantılar ve dış çevrenin de etkisi olmaktadır.

Zulu kabilesinin çevresinde keskin çizgiler, dik açılar ve dörtgen şekiller bulunmadığı için Müller-Lyer yanılsamasından etkilenmediği düşünülmektedir. 

Eğitim seviyesi düşük toplumlarda algı yanılsamalarına daha az rastlanır.

Algı yanılsamaları ırksal kökene sahiptir.


Yanıt Açıklaması:

Algı yanılsamaları algılama sürecinin çevreden gelen duyusal verilerin olduğu gibi işlenmesiyle oluşmadığını, duyusal verilerin anlamlandırılma sürecinde önceki yaşantıların, öğrenilmiş kalıpların etkisiyle bireylerin kendi algılarını oluşturduklarını ortaya koymaktadır. Eğer duyusal bilgiler otomatik olarak algıya dönüştürülseydi, tüm algı yanılsamaları evrensel olarak bütün toplumlarda görülürdü. Oysa yapılan araştırmalar Müller-Lyer yanılsamasının sadece dik açılardan oluşan köşegen binalar olan toplumlarda, kültürlerde gözlendiğini ortaya koymuştur. Güney Afrika’da yaşayan Zulu kabilesinin çevresinde keskin çizgiler, dik açılar ve dörtgen şekiller bulunmadığı için Müller-Lyer yanılsamasından etkilenmediği gözlenmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum