Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1109810

Yanınızdan geçen araba sizden uzaklaştıkça siz arabayı küçülüyormuş gibi algılamak yerine, arabanın büyüklüğünün sabit kaldığını ancak sizden uzaklaşıyor olduğunu bilirsiniz. Bu durum aşağıdaki algılama ilkelerinden hangisi ile ilişkilendirilmektedir?


Şekil-zemin ilişkisi

Seçici dikkat

Şekil değişmezliği

Büyüklük değişmezliği

Üç boyutlu algılama


Yanıt Açıklaması:

Yanınızdan geçen araba sizden uzaklaştıkça retinadaki görüntüsü gittikçe küçülmektedir. Siz algısal değişmezlikler sayesinde retinadaki görüntüsü küçülen arabayı küçülüyormuş gibi algılamak yerine, arabanın büyüklüğünün sabit kaldığını ancak sizden uzaklaşıyor olduğunu çıkarsarsınız.

Sizden ya da nesneden kaynaklanan hareketlilik veya yer değiştirme sonucunda uyarıcının retinaya düşen görüntüsünün boyutlarında ve büyüklüğünde değişiklikler meydana gelmektedir. Ancak siz büyüklük değişmezliği nedeniyle, daha önceki yaşantılarınıza bağlı olarak oluşturduğunuz standart bir araba kavramı, şeması ve görüntüsü nedeniyle retinanıza düşen görüntü farklılaşsa da arabayı aynı şekilde algılayabilmektesiniz. C¸ünkü sizden uzaklaştıkça görüntüsü gittikçe küçülen arabanın boyutlarının değişmediğini sadece sizden uzaklaştığı yorumunu yaparsınız.

Doğru cevap D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum