Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1110081

Bireyin içinden gelen ihtiyaçlarına yönelik olarak ortaya çıkan ve merak, bilme ihtiyacı, yeterli olma isteği, gelişme arzusu, doyum sağlama isteği gibi etkenlere dayanan güdü türü aşağıdakilerden hangisidir?


Dışsal güdü

İçsel güdü

Birincil güdü

İkincil güdü

Sosyal güdü


Yanıt Açıklaması:

Davranışa yol açan güdüler ile ilgili farklı sınıflandırmalar yapılmaktadır. Güdüler, güdüleme faktörlerinin kaynağına göre içsel ve dışsal güdüler, temellerine göre birincil ve ikincil güdüler, sürekliliklerine göre durumluk ve sürekli güdüler; kaynaklarına göre biyolojik ve sosyal güdüler, doğuştan ya da sonradan öğrenilmelerine yönelik öğrenilmiş ve öğrenilmemiş güdüler olarak sınıflandırılmaktadır.

İçsel güdü, bireyin içinden gelen ihtiyaçlarına yöneliktir. Merak, bilme ihtiyacı, yeterli olma isteği, gelişme arzusu, doyum sağlama isteği içsel güdülere örnek gösterilebilir. İçsel güdülenme, ödül, para gibi dışsal kaynaklı güdüler için değil birey için zevk ve tatmin sağlayan işin kendisi ve içeriği için davranışta bulunmaktır. İçsel güdüler, davranışlara hem enerji hem de yön verir.

Doğru cevap B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum