Denetim Deneme Sınavı Sorusu #11283

Aşağıdakilerden hangisi döngü kapsamındaki işlemlere ilişkin testlerden biridir?


Döngüde yer alan işletme faaliyetleri belirlenerek bu faaliyetlerin ilgili olduğu hesaplar, kullanılan belgeler ve kayıtlar tespit edilir.
Döngüdeki her bir hesabı etkileyen işletme riskinin kabul edilebilir risk ve hesap düzeyindeki önemliliğe etkisini de dikkate alarak değerlendirilmesi.
Denetçinin planlanan bulma riskine karar vermesi.
Döngüde yer alan ve her bir hesab› etkileyen işlemlere ilişkin kontrollerin kontrol riskinin değerlendirilmesi
Finansal tablolarda sunulan hesaplar ve açıklamaların sunum ve açıklamayla ilgili denetim amaçlarını ne ölçüde karşıladığına ilişkin incelemelerin yapılması

Yanıt Açıklaması: A. Döngü Kapsamındaki işlemlere ilişkin Testler 1. Döngüde yer alan işletme faaliyetleri belirlenerek bu faaliyetlerin ilgili olduğu hesaplar, kullanılan belgeler ve kayıtlar tespit edilir. 2. işletmenin bu faaliyetler üzerinde uyguladığı kontroller hakkında bilgi toplanır. (Bu amaçla denetçi; Ünite 3’te açıklanan akış şemaları, iç kontrol soru formları veya seçilmiş kontrolleri izleme yöntem ve tekniklerini kullanır.) 3. Döngüde yer alan her bir işleme ilişkin beş denetim amacı (gerçekleşme, tamlık, doğruluk, doğru sınışandırarak kaydetme, dönemsellik) çerçevesinde anahtar niteliği taşıyan iç kontrollerin belirlenerek bunlara ilişkin kontrol zayıflıklarının tespit edilmesi ve planlanan kontrol riskinin değerlendirilmesi. Bu değerlendirmede denetçi, her bir işlem ile ilgili kontrollerin kontrol amaçlarını ne ölçüde karşıladığını gösteren kontrol risk matrislerinden yararlanır. Anahtar kontrollerin neler olduğu Ünite 3’te açıklanmıştır. Özetlemek gerekirse işlemlerle ilgili görevlerin uygun şekilde ayrılmış olması, yetkilendirmelerin uygun şekilde yapılmış olması, işlemlerin yeterli ve uygun şekilde belgelendirilmesi ve kaydedilmesi, varlık ve kayıtların fiziken kontrol edilmesi, yapılan işlerin bağımsız kişilerce ayrıca kontrol edilmesi. 4. işlemlere ilişkin geliştirilen denetim programı kapsamında belirlenmiş yöntemleri kullanarak, denetim amaçları doğrultusunda anahtar kontrollere kontrol testlerinin ve tözel testlerin uygulanması.
Yorumlar
  • 0 Yorum