Devlet Borçları Deneme Sınavı Sorusu #1391645

Aşağıdakilerden hangisi devletin konversiyon işlemine başvurabilmesi için ekonomide oluşması gereken koşullar arasında yer almamaktadır?


Devlet enflasyonun düşük olduğu dönemlerde Konversiyona pek sık başvurmamaktadır.

Piyasada eski borçlanmaya kıyasla daha düşük bir faiz oranı oluşmalıdır.

Piyasada cari faiz oranının düşmesi sonucu eski borçlanma senetleri başa başın üstünde değer kazanır ve işlem görmektedir.

Genellikle enflasyon nedeniyle faiz oranlarında yaşanan yükselme durumunda devlet, düşük faizli iç borçlanma senetlerini yüksek faizli iç borçlanma senetleri ile değiştirmek zorunda kalmaktadır.

Devlet, iç borç yönetimi olarak enflasyonun sık yaşandığı zamanlarda konversiyona pek sık başvurmamaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Devletin konversiyon işlemine başvurabilmesi için ekonomide bazı koşulların oluşması gerekmektedir. Öncelikle piyasada eski borçlanmaya kıyasla daha düşük bir faiz oranı oluşmalıdır. Piyasada cari faiz oranının düşmesi sonucu eski borçlanma senetleri başa başın üstünde değer kazanır ve işlem görür. Genellikle enflasyon nedeniyle faiz oranlarında yaşanan yükselme durumunda devlet, düşük faizli iç borçlanma senetlerini yüksek faizli iç borçlanma senetleri ile değiştirmek zorunda kalmaktadır. Bu işlem konversiyon işleminin tam tersini oluşturur. Burada amaç, küçük gelir sahiplerinin gelirlerinin azalmasını önlemektir. Bu yüzden iç borç yönetimi olarak devlet, enflasyonun sık yaşandığı zamanlarda konversiyona pek sık başvurmamaktadır. Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum