Devlet Borçları Deneme Sınavı Sorusu #1391539

Aşağıda konversiyon için kullanılan ifadelerden hangisi doğrudur?


Konversiyon, devletin borç yükünün hafifletilmesi için düşük faizli borçların yüksek faizli borçlarla değiştirilmesi (takas edilmesi) işlemidir.

Konversiyon işleminde borcun anapara tutarı ve vadesi değişmemekte, yalnızca borçlunun ödeyeceği faiz miktarı değişmektedir.

Konversiyona başvurulmasının temel nedeni, yukarıda da belirtildiği gibi cari faiz haddinde meydana gelen yükselmelerdir.

Tahvillerin ihraç edildikleri duruma göre fiyatları düşmekte, ellerinde tahvil bulunduranlar ka^r ederken devletin borç yükü azalmaktadır.

Konversiyon işlemi ile borç yükünde azalma meydana gelmemektedir.


Yanıt Açıklaması:

Konversiyon, devletin borç yükünün hafifletilmesi için yüksek faizli borçların düşük faizli borçlarla değiştirilmesi (takas edilmesi) işlemidir. Konversiyon işleminde borcun anapara tutarı ve vadesi değişmemekte, yalnızca borçlunun ödeyeceği faiz miktarı değişmektedir. Bu işleme borç yükünün hafifletilmesi amacıyla başvurulmaktadır. Konversiyona başvurulmasının temel nedeni,yukarıda da belirtildiği gibi cari faiz haddinde meydana gelen düşmelerdir. Tahvillerin ihraç edildikleri duruma göre fiyatları artmakta, ellerinde tahvil bulunduranlar ka^r ederken devletin borç yükü artmaktadır. Bu durumda devlet piyasa cari faiz haddine uygun yeni tahviller ihraç ederek borç yükünü hafifletmeye çalışmaktadır. Konversiyon işlemi ile borç yükünde azalma meydana gelirken, eski borç ortadan kalkıp yeni borç doğmaktadır. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum