Devlet Bütçesi Deneme Sınavı Sorusu #1181396

I. “Bütçe” terimi ilk olarak 15.yy başlarında, Fransa da “bougette” kelimesinden gelen ve eski Fransızca da “bouge”, (deri çanta, cüzdan, kese) anlamında kullanılmıştır.

II. Bütçe terimi ilgili olarak kullanılan ve bilinmesi gereken diğer kavram, “Exchequer” terimidir. Bu terim, satranç tahtası üzerinde hesap tutulması uygulamasından, satranç tahtası için Latince (scaccarium) gelir.

III. Bütçe terimi modern anlamı olarak 1733 yılından itibaren, mali planlarını bir çanta
(cüzdan da) taşıyan (saklayan) hazine bakanı düşüncesini ifade etmektedir.

Bütçe kelimesinin tarihsel olarak ortaya çıkışı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnızca I

I ve II

II ve III

I ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

“Bütçe” terimi ilk olarak 15.yy başlarında, Fransa da “bougette” kelimesinden gelen ve eski Fransızca da “bouge”, (deri çanta, cüzdan, kese) anlamında kullanılmıştır. Ayrıca
kelime Latince “bulga” (deri çanta) ve Gaulish (Eski İrlanda dili) “bolg” (çanta) anlamındadır. Bütçe terimi ilgili olarak kullanılan ve bilinmesi gereken diğer kavram, “Exchequer” terimidir. Bu terim, satranç tahtası üzerinde hesap tutulması uygulamasından, satranç tahtası için Latince (scaccarium) gelir. Bütçe terimi modern anlamı olarak 1733 yılından itibaren, mali planlarını bir çanta (cüzdan da) taşıyan (saklayan) hazine bakanı düşüncesini ifade etmektedir. Ayrıca bu çantanın “haber demeti” ya da “-mali- haber demeti” olarak da kullanılması söz konusudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum