Devlet Bütçesi Deneme Sınavı Sorusu #1249920

Harcama ve gelir tahminlerinde kullanılan nitel yöntemin kullanıldığı tahmin yöntemleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer alır?


Sayısal ve matematiksel yöntem.

Teknik bilgi gerektirmeyen basit yöntem.

Geçmiş yıllar gelir ve harcama rakamları yöntemi.

Yargıya ve birim maliyete dayalı yöntem.

Geçmiş yıl verilerine dayanan otomatik yöntem.


Yanıt Açıklaması:

İlk açıklanacak nitel yöntem “yargıya dayalı tahmin”dir. Bu yöntem, kamu hizmetleri ve kamu programları hakkında yeterli bilgi ve deneyimin olmadığı durum da kullanılır. Örneğin daha önce devlet tarafından hiç verilmeyen e-devlet uygulamalarıyla ilgili harcama tahminlerinde kullanılır.
Elbette aynı gerekçelerle bazı yeni gelir kaynaklarının tahmininde de kullanılmaktadır. İkinci nitel yöntem birim maliyet dayalı yöntemdir. Bu yöntemde basit matematik kullanılmasına rağmen daha çok nitel bir yöntemdir. Yöntemde amaç, öncelikle tahminlere esas olacak birim maliyeti hesaplamaya çalışır. Örneğin doğalgaz giderlerinin tahmini için öncelikle tahmin edilecek yıl içersin de doğalgaz m3 fiyatının ne olacağı hesaplanmaya çalışılır. Daha sonra ise tüketilecek doğalgaz m3 miktarı belirlenir. Bu iki bilgiden doğalgaz gideri için toplam ne kadar paraya ihtiyaç olduğu tahmin edilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum