Devlet Bütçesi Deneme Sınavı Sorusu #1249950

"............ yöntemde sayısal bilgiye ihtiyaç duyar. Geçmişteki sayısal verilerin gelecekte de aynı biçimde devam edeceği varsayımına dayalı olarak tahminler yapılmaktadır. Bu yöntemin altında üç yöntem incelenecektir; basit yöntem, zaman serisi yöntemi ve nedensel tahmin yöntemidir."
Yukarıdaki noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?


Yargısal yöntem

Delphi tekniği

Maliyet yöntemi

Subjektif yöntem

Nicel yöntem


Yanıt Açıklaması:

Nitel yöntemlerin aksine nicel yöntemler ise sayısal bilgiye ihtiyaç duyar. Geçmişteki sayısal verilerin gelecekte de aynı biçimde devam edeceği varsayımına dayalı olarak tahminler yapılmaktadır. Nitel yöntem olarak üç yöntem incelenecektir; basit yöntem, zaman serisi yöntemi ve nedensel tahmin. Nicel yöntemler içerisinde, yaygın olarak kullanılan ve çok fazla teknik bilgi gerektirmeyen yöntem, basit yöntemdir (Otomatik usuller olarak da adlandırılmaktadır.). Harcama tahminlerinden daha çok gelir
tahminlerinde kullanılmaktadır. Bu yöntemde genellikle tahmin edilecek harcama veya gelirin geçmiş yıl rakamları esas alınır. Geçmiş yıl rakamı üzerinde çeşitli yöntemlerle oynama yapılarak tahmin yapılabilir.
Örneğin; öncelikle gelir tahmini olarak geçmiş yıl rakamı aynen tahmin olarak kabul edilir. İkinci olarak, geçmiş birkaç yılın ortalaması tahmin olarak kabul edilebilir. Üçüncü olarak, geçmiş yılların ortalama artış oranı, geçmiş yılın rakamını arttırmakta kullanılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum