Devlet Bütçesi Deneme Sınavı Sorusu #1193427

  1. Ek bütçe sadece kanunla verilebilir.
  2. Kamu idarelerinin ödeneklerinin yetersiz kalması veya öngörülemeyen hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla ek bütçe yapılabilir; bu durumlarda, ortaya çıkan gider kalemlerine karşılık gelir gösterilmesi zorunlu değildir.
  3. Genel veya kısmi seferberlik, savaş ilanı veya zorunlu askeri hazırlıkların yapıldığı olağanüstü hallerde Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerindeki mevcut ödeneklerin tamamı kullanılabilir.

Ek bütçe ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I-II

II-III


Yanıt Açıklaması:
  • Bütçenin yürürlüğe konulmasından sonra ortaya çıkabilecek olumsuzlukları gidermek amacıyla Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile ek bütçe uygulamasına olanak tanınmıştır. Buna göre kamu idarelerinin ödeneklerinin yetersiz kalması veya öngörülemeyen hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla ek bütçe yapılabilir. Ancak ortaya çıkan gider kalemlerine karşılık gelir gösterilmesi zorunluluğu vardır.
  • Genel veya kısmi seferberlik, savaş ilanı veya zorunlu askeri hazırlıkların yapıldığı olağanüstü hallerde Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerindeki mevcut ödenekler, bu idarelerin ödenek toplamları aşılmamak şartıyla, birleştirilerek kullanılabilir. 
Yorumlar
  • 0 Yorum