Dijital İletişim ve Yeni Medya Deneme Sınavı Sorusu #978047

Yeni medya ortamındaki dönüşümlere dair aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır


Yeni medya kullanıcısı interneti iletişim kurmak, eğlenmek, araştırma yapmak gibi çok farklı amaçlar için kullanır. 

Yeni medya için coğrafi engel diye bir sorun yoktur çünkü internet küresel bir araçtır. 

İnternette farklı ilgi gruplarının oluşumu yeni medya kullanıcılarını ayrıştırır ve ifade özgürlüğünü azaltır.

Anlık verilere dayanan hava tahminleri, yol durumu, tren, uçak, metro tarifeleri yeni medya ortamında verilir. 

Yeni medya ile birlikte gazeteler, alan dışından gelen içerik üreticileriyle rekabet etmek zorunda kalırlar. 


Yanıt Açıklaması:

Geleneksel kitle iletişim araçları ve medya profesyonelleri için yeni medya ortamında içerik üretmek ve içeriğe ulaşmaktan yeni aracı kullanmak konusuna kadar uyum sağlanması gereken bir sürü yeni farklılık ortaya çıkmıştır (Birsen, 2005);

a. Yeni medya kullanıcısının tavrı geleneksel izlerkitlesinden çok farklıdır. Bazıları internet üzerinden iletişim kurarken, eğlenirken, oyun oynarken bazıları da araştırma yapar.

b. Yeni medya için coğrafi engel diye bir sorun yoktur, çünkü internet küresel bir araçtır. Yerel haberler ya da tarım ürünleri bile yerel medyayla ve pazarla sınırlı değildir.

c. İnternet farklı ilgi grupları oluşmasını, bunların güçlenmesini sağlamıştır. Bu da yeni medya kullanıcısını daha katılımcı yapmış ifade özgürlüğünün sınırlarını genişletmiştir.

d. Geleneksel kitle iletişim araçlarının, içeriklerinde pek yer vermediği, anlık verilere dayanan hava tahminleri, yol, deniz durumlarını anlatan raporlar, tren, uçak, metro tarifeleri gibi pek çok şey yeni medya ortamında ayrıntılı olarak verilebilmektedir. Büyüyen ve karmaşıklaşan ve metropol olarak nitelendirilen kentlerde yaşayan insanların hayatında bu tür veriler önemli yer tutmaya başlamıştır.

e. Gazeteler, alan dışından gelen asıl meslekleri gazetecilik olmayan yeni rakiplerle rekabet etmek zorundadır. Bunlar profesyonel örgütler olduğu gibi bireysel, amatör girişimciler de olabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum