Dijital İletişim ve Yeni Medya Deneme Sınavı Sorusu #1192857

I. Medyayı eleştirel izleme, okuma ya da tüketmenin yanı sıra yaratma, üretme, yönetme, yazma ve düzeltme gibi yeterlilikleri de işaret eder.

II. Medya metinlerini eleştirel bir bakış açısıyla okuyabilen ve üretim sürecine müdahil olan yurttaşlık bilincinin geliştirilmesiyle bu nedenle yakından ilişkilidir

III. Bireyin medya metinlerine yönelik olarak sadece eleştirel bir okuma geliştirmesini değil, bireylerin bizatihi üretici olmasını da önermektedir

Yukarıda medya okuryazarlığına ilişkin farklı tanımlar bulunmaktadır. Bu tanımların ortak noktası aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir.


Tüketim

Üretim

Yaratım

Yönetim

Okuma-yazma


Yanıt Açıklaması:

Soruda medya okuryazarlığına ilişkin farklı tanımlamalar verilmekte ve medya okuryazarlığının farklı tanımlarındaki ortak kavramın ne olduğu sorulmaktadır.  Medya okuryazarlığı, medya metinlerinin bilinçli ve ideolojik olarak üretilen anlamların ve durum tanımlarının farkında kullanılmasını, bireyin medya metni üreticisine dönüşmesini önererek, medyanın kendisini eğitsel bir araç olarak ele alır. Sorunun yanıtlanmasında farklı tanımlar bilinmeli ve bu tanımlardaki ortak kavramın ne olduğu tahmin edilmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum