Dijital İletişim ve Yeni Medya Deneme Sınavı Sorusu #985428

TÜBİTAK SOBAG destekli araştırma projesinin nihai raporuna göre Türkiye'de İnternet kullanma oranı en yüksek olan kullanıcı grubu aşağıdakilerden hangisidir? 


Üreticiler

Seyirciler

Araştırıcılar

Faydalanacılar

Eleştiriciler


Yanıt Açıklaması:

TÜBİTAK SOBAG destekli, toplumun ya", cinsiyet, eğitim ve sosyo-ekonomik statüleri açısından farklı kesimlerinden 900 kişi ile Ankara, İstanbul ve İzmir kentlerinde yapılan anket çalışması sonucunda ortaya çıkan verileri değerlendiren 110K051 numaralı araştırma projesi nihai raporunda İnternet kullanıcıları oranları ve ne şekilde kullandıkları şöyle sınıflandırılmıştır:

Bu bulgulara bakıldı!ında Türkiye’de İnternet’i kullananlar arasında seyircilerin oranının en fazla olduğu dikkat çekmektedir. İnternet ortamında üretici olarak tanımlayabileceğimiz kullanıcı türünün ise oransal olarak en düşük sayıyı içerdiği görülmektedir. Araştırma raporunda, ‘eleştiriciler’ için, İnternet kullanıcıları arasında küçük bir azınlıktır (% 16,4), eleştiriciler İnternet’teki içeriği izlemekle kalmamakta, yorumlamakta ve tartışmakta, sadece haber almamakta, haber de eklemekte, İnternet’e yüklenmiş içerikleri puanlamakta ve yorumlamakta, saptaması yer almaktadır. Söz konusu araştırma kullanım pratiklerine ilişkin de "öyle bir sonucu ortaya koymaktadır: “ İnternet kullanım sıklığı skalası “ya hep ya hiç” arasında gidip gelmektedir, Yani, internet kullanmaya başlayan kişi her gün internete giren kişiye dönüşmektedir ve interneti “nadiren” kullananlar hiçe yakındır. Bununla birlikte kullanım sıklığına eşlik eden bir derinlikten bahsetmek mümkün değildir. Düzenli internet kullanıcısı, demokratik kamusallığın belkemiğini oluşturan interneti tartışma için kullanma alışkanlığından yoksundur. Düzenli internet kullanıcısı interneti yoğun bir şekilde izler ama içerik üretmekten kaçınır.”

Yorumlar
  • 0 Yorum