Din Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #579726

Aşağıdakilerden hangisi dini oluşturan başlıca unsurlardan biri değildir?


Din tabiatüstü ve kutsal olduğuna inanılan bir varlığı temel alır.

Din inanç, öğreti, ahlak ve kutsalla ilgili tutum ve davranışlardan oluşur.

Din bireyin hayatında belli tarzda ve ölçüde  inanç ve uygulamalar, düşünce ve tasavvurlar, tutum ve davranışlar bütünü olarak kendisini ortaya koyar.

Dini olguları, kültür içerisinde yer alan kendine özgü kabul ettiği gerçeklikleri ve asli unsurları sosyal ve kültürel alana indirgenebilir.

Nesnel gerçeklik olduğuna inanılan Allah aynı zamanda dindar insanın kendisine bağlı olduğunu hisseder.


Yanıt Açıklaması:

Dini oluşturan başlıca unsurlar şu şekilde sralanabilir:
Dinde esas olan şey, tabiatüstü ile bir ilişkidir. Din tabiatüstü ve kutsal olduğuna inanılan bir varlığı temel alır. “Tabiatüstü” ifadesi, doğal dünyanın güçleri ve insanî arzulardan bağımsız, onları aşan ve kendi bağımsız hakikati ile var olan bir Yüce Varlık anlamındadır. Dinde insana nispetle bu “aşkın” özelliği ile dinin ana konusu Allah’tır. Fakat Allah, ya da “tabiatüstü” gerçeklik bilimsel çalışmanın doğrudan konusu değildir. Allah, dindar insanın kendisine başvurduğu her yerde ve durumda bilincin bir konusu ve davranışlarımızın etkili bir faktörü olarak varlığını hissettirmesi bakımından bilimsel incelemeye konu olur.
İnsanın ötesinde “nesnel” bir gerçeklik olduğuna inanılan Allah aynı zamanda dindar insanın kendisiyle şu veya bu anlamda ilişkide bulunduğu, kendisine bağlı olduğunu hissettiği içsel, şahsî bir gerçekliktir. Böylece inanan kimsenin iç dünyasında etkili kutsal bir güç, kişisel ve öznel bir gerçeklik olması bakımından “içkin” olma özelliğine de sahiptir. Buna bağlı olarak din bireyin hayatında belli tarzda ve ölçüde inanç ve uygulamalar, düşünce ve tasavvurlar, duygu ve tecrübeler, tutum ve davranışlar bütünü olarak kendisini ortaya koyar.
Psikolojik anlayışa göre din en azından genelleştirilmiş düşünceleri, inançları ve tasavvurları, insanların varlığı manevi ve soyut yönden bütüncül bir algılama tarzını, gerçekliğin bir tanımını ve anlamını içerir. Kişilerde bağlılık ve sadakat uyandırır.
Din inanç, öğreti, ahlak ve kutsalla ilgili tutum ve davranışlardan oluşur.

Yorumlar
  • 0 Yorum