Din Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #579562

Dini inançlar, insanın narsist bir bakış açısıyla kendini ölümsüz görme düşüncesini hangi açıdan tatmin edebilir?


Dinî inançlar, insanın ölümsüzlük düşüncesinin muhtevasını doldurarak, ahiret inancıyla bu eğilimin tatminine katkı sağlar.

İnsanlar, hayatlarını inandıkları değerler istikametinde geçirmeye çalıştıklarından, ahiret hayatında kendilerine sunulacak olan mükâfatlara ulaşacaklarını ümit ettiklerinden, eksikliklerinden dolayı bağışlanacaklarını umduklarından dolayı ölümü bir yokluk olarak algılamamaktadırlar. Bu açıdan dinî inançlar, insanın ölümsüzlük duygusunu tatmin edebilir.

Dini inançlar, dindar insanları hayatın tasarımı konusunda yönlendirmekte bu nedenle de onlar, ölümün hakikat olduğuna, bütün insanların önceden tayin edilmiş ecelleri bulunduğuna ve vakti geldiğinde hepsinin öleceğine inanarak ölüme daha gerçekçi bir açıdan bakabilmekte ve ölümsüzlük duygusunu belli bir ölçüde törpüleyebilmektedir.

Dini inançlarını içselleştiren insanların daha az korkma eğilimi gösterebileceklerini söylemek mümkün olduğundan ölüm fikrine de daha az korkuyla baktıkları söylenebilir. Bu açıdan dini inançlar ölümsüzlük düşüncesini tatmin edebilir.

Dini inançlar, Tanrının affediciliğini vurgulayarak, hayatta yaptıkları kötülüklerin karşılığı olarak ölümden sonra cezalandırılacağını düşünen insanlarda oluşabilecek olumsuzlukların bir nebze önüne geçer. Bu nedenle dini inançlar, ölüm ve ahiret korkusunu azaltarak arzu edilen o ölümsüzlük duygusunu tatmin edebilir.


Yanıt Açıklaması:

Ebedilik inancı, ölüm korkusunun etkisini azaltabilecek en etkili faktörlerden biri olarak kabul edilmektedir. Dinler ise insanın ebedilik duygusunun tatminine de bir kapı aralayarak, etkisi küçümsenemeyecek bir yatışma sağlamaktadır. İnsan, yapısındaki benseverlik (narsizm) özelliğinin etkisiyle kendisini şuur dışı olarak ölümsüz düşünme eğilimindedir. Dinî inançlar ise, içi boş bir çerçeve özelliği sergileyen bu inanç biçiminin muhtevasını doldurarak, ahiret inancıyla bu eğilimin tatminine kapı aralamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum