Din Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #383064

Din sosyolojisi ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi doğrudur?


Yirminci yüzyılın ikinci yarısı bilimsel bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır.

Sosyolojinin bir bilim dalı olarak ortaya çıkmasından uzun bir süre sonra bağımsız bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır.

Sosyolojinin bağımsız bir bilim dalı olarak ortaya çıkmasında başta gelen sosyologlar, din sosyolojisinin de erken dönem seçkin temsilcileridir.

Din sosyolojisinin gerçek konusu; bireylerin dini inançlarının sorgulanmasıdır.

August Comte, Emile Durkheim, Herbert Spencer, Karl Marks, Max Weber gibi sosyolojinin önde gelen isimleri din ve din sosyolojisiyle ilgilenmemişlerdir.


Yanıt Açıklaması:

Auguste Comte, Emile Durkheim, Herbert Spencer, Karl Marks, Max Weber gibi sosyolojinin önde gelen isimleri, dini sosyal hayatın vazgeçilmez bir veçhesi ve geçmişle günümüzü anlamada zorunlu bir pencere olarak telakki etmişlerdir. Sonuçta din, sosyolojinin ana konuları arasındaki yerini almış ve sosyologların temel ilgi alanlarından olmuş, buradan da din sosyolojisi doğmuştur. Esasen sosyolojinin bağımsız bir bilim dalı olarak ortaya çıkmasında başta gelen sosyologlar, din sosyolojisinin de erken dönem seçkin temsilcileridir. Yirminci yüzyılın başında bir bilimsel disiplin olarak ortaya çıkan din sosyolojisi, toplumsal bir olgu olarak dini disiplinli/sistematik bir tarzda anlamayla ilgili bir bilim dalıdır. İlk sistematik din sosyolojisi eserinin yazarı Joachim Wach'a göre din sosyolojisinin gerçek konusu, dini tecrübenin inanç, ibadet ve cemaat boyutlarıdır; din sosyolojisi, bunların her birini tipolojik ve karşılaştırmalı olarak inceler. 

Yorumlar
  • 0 Yorum