Diş Politika Analizi Deneme Sınavı Sorusu #445622

Aşağıdakilerden hangisi “Uluslararası Politikada Algilama ve Yanlış Algılama” isimli kitapta yer alan bilgilerden biridir?


Karar alıcılar, tek bir birim olarak, dış politika kararlarını, temsil ettikleri devlet/hükûmet adına alırlar.

Bu çalışmada, bireylerin dış politika kararlarında ve uygulamalarında etkili oldukları öne sürülmüştür.

Karmaşık bir örgütsel yapı ve çevresel faktörler arasında karar alıcının değerlerinin, tutumlarının, algılarının ve durum hakkındaki değerlendirmelerini yer alır.

Bu kitapta yazar, liderlerin, kendi algıları doğrultusunda nasıl karar aldıklarını ve psikolojik öğelerin lider davranışında ne denli etkili olduğunu ispatlamıştır.

Bireysel özellikleriyle karar alıcı, sürece yön vermekte ve dış politika yapımını ve uygulamasını etkilemektedir.


Yanıt Açıklaması:

Psikoloji anlayışını Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinine dahil eden en etkili eseri Robert Jervis sunmuştur. Uluslararası Politikada Algılama ve Yanlış Algılama (Perception and Misperception in International Politics) isimli çalışmasında Jervis, psikolojiyi uluslararası ilişkilerin merkezine yerleştirmiş ve analitik vurgusunu liderlere ve onların karakterleri üzerine kurmuştur. Bu çalışma, çevresel ve devlet odaklı yaklaşımın dış politika kararlarını izah etmekte eksik kaldığını savunmuştur. Bu kitapta yazar, liderlerin, kendi algıları doğrultusunda nasıl karar aldıklarını ve psikolojik öğelerin lider davranışında ne denli etkili olduğunu ispatlamıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum