Diş Politika Analizi Deneme Sınavı Sorusu #263995

Hükûmetin insani yardım taşıyan gemilerin Türk sularından çıkmasına izin vermesinde ve Mavi Marmara krizinde oynadığı rol ile kamuoyunun ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda, bu durum aşağıdaki kavramlardan hangisi ile yakından ilişkilidir?


Medya, şirketleşme ve siyaset

Kamuoyunun lidere olan desteği

Priming

Çerçeveleme

Liderin kamuoyunu yönlendirmesi


Yanıt Açıklaması:

Kamuoyunun, İsrail üzerindeki değerlendirmesinin, hükûmetin insani yardım taşıyan gemilerin Türk sularından çıkmasına izin vermesinde ve Mavi Marmara krizinde nasıl bir rol oynadığı incelenmesi gereken bir konudur. Genel hatlarıyla Türk dış politikasına dikkat dağıtma teorisini uygularsak bunu herhalde en rahat Türkiye-İsrail ilişkilerini inceleyerek görebiliriz. 1990’lardan günümüze Türkiye’nin İsrail politikası düşünüldüğünde kamuoyunun her aşamada nasıl rol oynadığını görebiliriz.

Aynı şekilde, Mavi Marmara olayında da hükûmetin iç politikaya yönelik yaklaşımı ve kamuoyunun vereceği tepki üzerinden ilerlemesi incelenmesi gereken bir konudur. İsrail’in Filistin üzerinde uyguladığı yaptırımlar ve politikanın kamuoyu tarafından nasıl değerlendirildiği öncelikle anlaşılmak üzere hükûmetin Mavi Marmara’nın gönderilmesine karar vermesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonuçta, kamuoyunun hükûmet ile kurduğu ilişki her açıdan alınan dış politika kararında etkili olmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum