Diş Politika Analizi Deneme Sınavı Sorusu #964565

I- Zaman içerisinde bütün ekibin aynı düşüncelere sahip olması riski vardır.

II- Hiyerarşik olmayan yapı içerisinde takım çalışması, sorumluluk paylaşımı ve fikir birliğiyle hareket etme hedeflendiği için farklı düşüncelerin masaya getirilmesi mümkün olmayabilir.

III- Liderin arkadaşça yaklaşımı verimli kullanılabilmesi için farklı fikirleri ekip uyumu içerisinde bir arada tutabilme yeteneğine sahip olması gerekir.

Yukarıdaki özellikler, liderlerin dış politika karar alma süreçlerinde kullandığı yaklaşımlarından hangisine ya da hangilerine işaret etmektedir?


Paylaşımcı Yaklaşım

Resmî Yaklaşım

Rekabetçi Yaklaşım

Resmî Yaklaşım ve Rekabetçi Yaklaşım

Resmî Yaklaşım ve Resmî Yaklaşım


Yanıt Açıklaması:

Bazı liderler rekabetçi ve çatışmacı bir ortam olmadan farklı bakış açılarından yararlanmak ister. Bunun yanında resmî yaklaşımdaki gibi hiyerarşik bir yapıdan ve bilgi çarpıtmalarından uzak durmayı hedefler. Danışmanların birbirleriyle fikir alışverişinde bulunarak bir takım ruhu içerisinde ortak kararlara varmasını ister. Bu da üçüncü bir yaklaşım olan paylaşımcı yaklaşım ile ortaya çıkar. Ancak bu yaklaşımda, zaman içerisinde bütün ekibin aynı düşüncelere sahip olması riski var- dır. Hiyerarşik olmayan yapı içerisinde takım çalışması, sorumluluk paylaşımı ve fikir birliğiyle hareket etme hedeflendiği için farklı düşüncelerin masaya getirilme- si mümkün olmayabilir. Liderin arkadaşça yaklaşımı verimli kullanılabilmesi için farklı fikirleri ekip uyumu içerisinde bir arada tutabilme yeteneğine sahip olması gerekir. Bu nedenle hem alternatif yaratılmasını sağlamak hem de bilgiye açık olmak gereklidir. Bu yöntemin temel amacı incelenen konu üzerine yapılabilir en uygun karara ulaşmaktır. Amaç, resmî yöntemden farklı olarak en iyi karara ulaşmaktansa yapılabilecek en iyi kararı vermektir. Verilecek kararın yönetimin yapabileceği en iyi karar olması önceliklidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum