Diş Politika Analizi Deneme Sınavı Sorusu #1066705

Brezilya ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Daha savunmacı dış politika anlayışına sahiptir.

Soğuk Savaş döneminde, Maocu sosyalist anlayışının yanı sıra, elindeki güçlü maddi imkânlardan ötürü dünya siyasetinde aktif rol oynamıştır.

ABD’nin Yeni Dünya Düzeni politikasına karşıt olarak, çok kutuplu dünya düzenini savunmaktadır.

Bağımsızlığını kanlı savaşlar sonucunda edinmemiştir, bu nedenle emperyalizm karşıtı tutumlar, liderlerinde görülmemektedir.

Dünya ekonomik sistemine dahil olmaya çalışarak ve 1980’lerde, Açık Kapılar Siyaseti izleyerek, ekonomisini modernleştirmeye gayret etmiştir.


Yanıt Açıklaması:

A. B. C. ve E seçeneklerinde verilen ifadeler Çin Halk Cumhuriyetine ait özelliklerdir. Öncelikle tarih boyunca istilalara maruz kalan Çin, günümüzde de güçlü devletler ile komşudur ve bu devletler ile bir şekilde toprak ve sınır sorunları yaşamaktadır. Bu durumlardan ötürü, Çin, her zaman dış politikasında önceliği, ulusal güvenlik kavramına vermektedir. Daha savunmacı dış politika anlayışına sahip olan Çin yönetimi, sınırlarının güvenliğini sağlamayı ve ulusal egemenliğini güvence altına almayı dış politika öncelikleri arasında görmektedir. Soğuk Savaş döneminde, Maocu sosyalist anlayışının yanı sıra, elindeki güçlü maddi imkânlardan ötürü Çin, dünya siyasetinde aktif rol oynamıştır. Soğuk Savaş sonrası dönemde de bu politikasını sürdürmektedir. Çin, 1980’lerde, Açık Kapılar Siyaseti izleyerek, ekonomisini modernleştirmeye gayret etmiştir. Bu bağlamda Çin, IMF ve Dünya Bankası gibi ekonomik kurumların üyesi olmuştur.

D seçeneğinde verilen ifade ise Brezilya'nın bir özelliğidir. Brezilya bağımsızlığını kanlı savaşlar sonucunda edinmemiştir. Bu nedenle emperyalizm karşıtı tutumlar, liderlerinde görülmemektedir. Ayrıca Brezilya, komşu ülkelerle sınır sorunları yaşamamaktadır. Bu nedenle daha barışçıl dış politika izleyen Brezilya, Güney Amerika kıtasında statükocu politikalara destek vermiştir. Bu politikasına uygun olarak Brezilya, aşırı askerî harcamalardan da kaçınmıştır. Buna göre doğru yanıt D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum