Diş Politika Analizi Deneme Sınavı Sorusu #1016045

Lider ve çalışma grubuyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Küçük gruplar dış politika kararlarının alınmasında önemli işlevlere sahiptir.

Danışmanlar, tamamlanmamış bilgileri işleyerek dış politika sorunlarını ortaya çıkarır ve bu soruna en iyi çözümün nasıl getirileceğini inceler.

Temel varsayım, grup çalışmasının bireysel çalışmaya göre daha verimli olacağı düşüncesidir.

Dış politika kararlarının alınmasında lider ve çevresindeki danışmanları ya da politika yapıcı gruplar görev almamaktadır.

Küçük grupların bir de komuta merkezi işlevi vardır. Grup üyeleri dış politikayı müşterek olarak belirler.


Yanıt Açıklaması:

Lider ve danışmanları bilgi ve tavsiye için devlet birimlerine ve buralarda çalışan bireylere bağlıdır ancak dış politika kararları ya lider ve çevresindeki danışmanları tarafından ya da politika yapıcı gruplar tarafından alınır. Son söz lidere, kabineye, bazen de parlamentoya aittir. Küçük gruplar dış politika kararlarının alınmasında önemli işlevlere sahiptir. İlk olarak bu gruplar bir danışma işlevi görürler. Danışmanlar, tamamlanmamış bilgileri işleyerek dış politika sorunlarını ortaya çıkarır ve bu soruna en iyi çözümün nasıl getirileceğini inceler. Bu sayede karar alıcı, konuyla alakalı pek çok konuyu gruba devrederek önemli bir yükten kurtulmuş olur ve zaman kazanabilir. Temel varsayım, grup çalışmasının bireysel çalışmaya göre daha verimli olacağı düşüncesidir. Daha verimli süreçten kasıt, kısıtlı olan vakit içerisinde görevlerin grup üyelerine dağıtılmasıyla bilginin düzenlenmesi ve lidere ihtiyacı olan ortamın sağlanmasıdır. Küçük grupların bir de komuta merkezi işlevi vardır. Grup üyeleri dış politikayı müşterek olarak belirler. Grup ilk olarak seçenekler geliştirir, sonra bu seçenekleri değerlendirir, değerlendirilen seçenekler arasındaki en uygun olanı belirler ve bir karara varır. En azından bu akılcı sürecin grup içerisinde takip edilmesi beklenir. Bu bilgilere göre doğru yanıt D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum