Diş Politika Analizi Deneme Sınavı Sorusu #444133

Aşağıdakilerden hangisi bir ülkenin siyasal sisteminin özelliklerinden birisidir?


Kolonize edilmiş ülkelerin geçirdiği demokratikleşme süreci kolonize edilmeyen ülkelere kıyasla daha zor, engebeli ve uzun olmuştur.

Hükûmet sisteminin parlementer sistem olmasıyla başkanlık veya yarı başkanlık sistemi olması arasındaki fark karar alıcıların takip edeceği dış politika yapım sürecinin anlaşılmasında önem taşır.

Kültüre dayalı kısıtlama sonucunda devletlerin dış politika karar alma süreçleri şekillenebilir.

Ülkenin kültürel yapısı sıkıntılar altında ve bir dış politika krizi söz konusu olduğunda nasıl hareket edebileceklerine dair bilgi sunabilir.

Tarihî geçmişi derin olan ülkeler genellikle kendilerini bulundukları bölgenin lideri ya da önemli bir gücü olarak algılayabilirler.


Yanıt Açıklaması:

Siyasal sistemin dış politika süreçlerinin yorumlanmasında özel bir rolü bulunmaktadır. Özellikle savaş, çatışma ve askerî kararlar alınması gerektiğinde devlet içerisindeki prosedürün nasıl işlediği siyasal sisteme bağlı olarak takip edilecektir. Bu nedenle siyasal sistem içerisinde hükümetin nasıl kurulduğu, nasıl dış politikaya dair kararlar alındığı ve daha da önemlisi, savaş ve benzeri durumlarda hangi karar mekanizmalarının çalışacağının bilinmesi önemlidir. Ayrıca, hükûmet sisteminin parlementer sistem olmasıyla başkanlık veya yarı başkanlık sistemi olması arasındaki fark karar alıcıların takip edeceği dış politika yapım sürecinin anlaşılmasında önem taşır. Kültüre dayalı kısıtlama sonucunda devletlerin dış politika karar alma süreçleri şekillenebileceği kültürel yapı özelliklerindendir. Tarihî geçmişi derin olan ülkeler genellikle kendilerini bulundukları bölgenin lideri ya da önemli bir gücü olarak algılayabilmeleri durumu tarih özelliğindendir.

Yorumlar
  • 0 Yorum