Diş Politika Analizi Deneme Sınavı Sorusu #964608

I- Bu model devleti, her biri kendi özellikleri ve uzmanlıkları olan dolayısıyla farklı tercih ve algılara sahip olan kurum ve birimlerin toplamı olarak görür.

II- Her birim, kendi standart çalışma prosedürlerine sahiptir. 

III- Dış politikada devlet, kurumlar ve sorunlar karşısında yeni politikalar yerine, yerleşik rutin yollarla çözüme gitmeye çalışır. 

Yukarıda özellikleri sunulan bürokrasi modeli aşağıdakilerden hangisi ya da hangileridir?


Örgütsel süreç modeli

Rasyonel Politika Modeli

Bürokratik Siyaset Modeli 

Bürokratik Siyaset Modeli ve Örgütsel Süreç Modeli

Bürokratik Siyaset Modeli ve Rasyonel Politika Modeli


Yanıt Açıklaması:

Örgütsel süreç modeli devleti, her biri kendi özellikleri ve uzmanlıkları olan dolayısıyla farklı tercih ve algılara sahip olan kurum ve birimlerin toplamı olarak görür. Her birim, kendi standart çalışma prosedürlerine (standart operating procedures - SOP) sahiptir. Bu birimler farklı sorunlarla karşılaştıklarında bu prose- dürler üzerinde ince değişiklikler yaparak uyum sağlamaya çalışır. Fakat özünde standart çalışma prosedürlerinde hiçbir temel değişiklik yapılması beklenmez. Bir nevi, farklı durumlara karşı yeni programlar üretmektense her bir duruma denk gelebilecek bir programın uygulanması söz konusudur. Dış politikada ise devlet, kurumlar ve sorunlar karşısında yeni politikalar yerine, yerleşik rutin yollarla çözüme gitmeye çalışır. Bu modelin savunduğu ise yanlış dış politika kararlarının kullanılabilecek opsiyonların değerlendirilememesinden değil, kurumların sabit fikirli ve değişikliğe meyilli olamamalarından kaynaklandığıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum