Diş Politika Analizi Deneme Sınavı Sorusu #1058414

Aşağıdakilerden hangisi medya ve dış politika ilişkisi için söylenemez?


Meyda bir taraftan hükûmetin sözcüsü olarak rol alırken bir taraftan da hükûmetin gizli tutmak istediği noktaları açığa çıkarmaya ve yayımlamaya çalışır.

Hükûmetin ulaştırmak istediği bilgiyi arzu ettiği şekilde medyaya vermesi de hükûmet-medya arasındaki ilişkide belirleyici olmaktadır.

Bürokratlar, kimlikleri gizli olmak üzere medyaya bilgi sızdırabilir ve kendi söylediklerini doğrulamak ve kendi taraflarını kuvvetlendirmek üzere hareket edebilirler.

Medyanın sahip olduğu kaynak ve bilgiye ulaşma yeteneği devletin elindeki kaynaklara kıyasla çok daha fazladır.

Medya ile bir anlaşmaya varıldıktan sonra bilgilerin ulaştırılması ancak her tarafın memnun olacağı sonuçların ortaya çıkması için önemlidir.


Yanıt Açıklaması:

Medya karar alıcılardan topluma ulaştırılacak bilginin geçtiği süreçleri kontrol eder. Bu kontrol mekanizmasının iki yönlü olduğunu söylemek gerekir. Bir yandan medya topluma verilecek bilgiyi üretirken kendi kaynaklarını kullanarak hareket edebilir ve hükûmetin bilgi almasını da sağlayabilir. Medya bir anlamda topluma verilecek bilginin koruyucusu ve ileticisidir. Bu nedenle de meyda bir taraftan hükûmetin sözcüsü olarak rol alırken bir taraftan da hükûmetin gizli tutmak istediği noktaları açığa çıkarmaya ve yayımlamaya çalışır. Aynı anda dış politika yapımına dâhil bireyler medyanın vereceği bilgiye de bağlıdırlar. Devletin kendine ait kaynakları kadar medyadan gelecek bilgilerin de kontrol edilip karar sürecinde kullanılması mümkündür.

Öte yandan, meyda hükûmetten gelecek bilgilere de bağlıdır. Medyanın sahip olduğu kaynak ve bilgiye ulaşma yeteneği devletin elindeki kaynaklara kıyasla çok kısıtlıdır. Bu büyük avantaj ise hükûmetin medya üzerinde güç sahibi olmasına ve onu manipüle etmesine fırsat vermektedir. Hükûmetin ulaştırmak istediği bilgiyi arzu ettiği şekilde medyaya vermesi de hükûmet-medya arasındaki ilişkide belirleyici olmaktadır. Sonuçta ulaşılmak istenilen ise haberlerin arzu edildiği şekilde sunulması ve kamuoyunun istenilen şekilde yönlendirilmesidir.
Dış politika ajandasını oluşturan hükûmet yetkilileri olduğu için dış politikayla alakalı konularda toplantı yaparak kriz masası oluşturarak ve başka devlet liderleri ve yetkilileriyle görüşerek süreci kontrol ederler. Bürokratlar, kimlikleri gizli olmak üzere medyaya bilgi sızdırabilir ve kendi söylediklerini doğrulamak ve kendi taraflarını kuvvetlendirmek üzere hareket edebilirler. Aynı şekilde ordu ve medya arasında da bir çekişme mevcuttur. Ordunun medyayla mesafeli ilişkisi resmî bilgilerin ve orduyla alakalı konuların gizli kalmasına dayalıdır. Medya işin içine girdiğindeyse genellikle sonuçların ne olacağı ve olayların nasıl etkilenebileceği kestirilemez. Dolayısıyla da ordu, medyanın her türlü hareketinden ve askerî operasyonlara olan yakınlığından rahatsızlık duyar. Medya ile bir anlaşmaya varıldıktan sonra bilgilerin ulaştırılması ancak her tarafın memnun olacağı sonuçların ortaya çıkması için önemlidir.

Bu bilgilere göre, doğru yanıt D seçeneğidir. çünkü devlet, medyadan daha fazla gücü elinde bulundurduğu için kaynakları da daha fazladır.

Yorumlar
  • 0 Yorum