Diş Politika Analizi Deneme Sınavı Sorusu #56505

Uluslararası ilişkilerde devletlerin dış politika önceliklerini belirlerken hem uluslararası hem de ulusal alandaki önceliklerini bir arada değerlendirmeli ve anlamlandırmaya çalışmalıyız.Burada amaç devletlerin ne şekilde dış politika öncelikleri belirlediklerini anlamaktır. Bu süreçte de hem uluslararası hem de ulusal teşvikler önem kazanmaktadır.Yukarıda verilen bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


Uluslararası kutuplaşma düşük ise devletin dış çıkarlarına iç çıkarlarından daha fazla önem vereceği öngörülür
Uluslararası kutuplaşma yüksek ise devletin iç çıkarlarına dış çıkarlarından daha fazla önem vereceği beklenmektedir.
İç dengelerdeki kutuplaşma düşük iken devletin iç çıkarlarına dış çıkarlarından daha fazla önem vereceği öngörülür.
İç dengelerdeki kutuplaşma yüksek iken devletin dış çıkarlarına iç çıkarlarından daha fazla önem vereceği beklenmektedir.
Uluslararası sistemde iç çıkarların nasıl dağıtıldığı, dış çıkarların ise nasıl dağıldığına bağlı olarak ülkenin dış politika öncelikleri belirlenir.

Yanıt Açıklaması: Soru kökü dikkatli okunduğunda okuyucudan asıl istenen, verilen bilgiyi doğru anlayıp anlamadığını ölçmek ve ifade gücünün kullanmasını görmektir. A, B, C ve D seçeneklerinde karşılaştırma yapılarak dış politikanın hangi durumlarda nasıl şekilleneceği verilmiştir. Ve verilen ifadenin sonucu veya içeriği, yani verilen bilgiden yapılabilecek çıkarım niteliği taşımaktadır. Oysa doğru şık olan E seçeneği verilen bilgiyi farklı kelimelerle, sadece verilen bilgi doğrultusunda farklı bir sunumdur.
Yorumlar
  • 0 Yorum