Dış Ticaret İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #1287847
İthalat hesabının kapatılmasıyla ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?
Türkiye’deki aracı bankaca ihracatçıya ödemenin yapıldığını tevsik eden belgenin bir araya gelmesi halinde kapatılır. |
Ödeme, banka kaynağından yapılmışsa gelen dövizin bankalara satılması gerekli değildir. |
Ödenen mal bedeli, fiilen ithal edilen malın GB’den tespit edilecek değerinden 50.000 ABD doları veya eşiti döviz ya da TL tutarından daha fazla ise bankaca hesap kapatılmaz. |
Malın değeri ödenen tutardan fazla ise ithalat hesabı kapatılır. |
İthalatın birden fazla ödeme şekline göre ve/ veya birden fazla banka aracılığıyla uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi halinde transferi yapan bankalarca takip edilerek kapatılır. |
Türkiye’deki aracı bankaca ihracatçıya ödemenin yapıldığını tevsik eden belgenin bir araya gelmesi halinde kapatılır. İthalatın birden fazla ödeme şekline göre ve/ veya birden fazla banka aracılığıyla gerçekleştirilmesi halinde GB üzerinde bütün ödeme şekilleri ve banka isimleri yer almasa da GB ve ödemeye ilişkin belgeler üzerindeki diğer bilgilerin uygunluğunun sağlanması kaydıyla ithalat hesabı her bir ödeme şeklinin esasları dâhilinde transferi yapan bankalarca takip edilerek kapatılır. Ödenen mal bedeli, fiilen ithal edilen malın GB’den tespit edilecek değerinden 50.000 ABD doları veya eşiti döviz ya da TL tutarından daha fazla ise bankaca hesap kapatılmaz. Malın değeri ödenen tutardan fazla ise ithalat hesabı kapatılır.
Ödeme, banka kaynağından yapılmışsa gelen dövizin bankalara satılması zorunludur. Bedellerin DTH’den ödenmiş olması halinde ise getirilen dövizler ithalatçının söz konusu hesabına iade edilebilir.
İhracat bedellerinin ihracatçının serbest kullanıma bırakılan tutarları ile fatura veya hak ediş raporları ile tevsik edilmek kaydıyla hizmet ihracı bedelleri ile açılan DTH’den ödenmiş ise bu bedellerin yurda getirilme zorunluluğu aranmaz.
Yorumlar
- 0 Yorum