Dış Ticaret İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #1221502

Aşağıdakilerden hangisi Leasing sözleşmesi sonrası mülkiyet devir işlemlerine yönelik doğru bir ifadedir?


Sözleşme konusu gayrimenkul ise tapu devir işlemleri başlatılır, tüm tapu masraflarını satıcı tarafından ödenir.

Sözleşme konusu gemi ise sembolik devir bedeli tahsil edilmez doğrudan gemi sicilinde gerekli işlemler tamamlanır.

Söz konusu makine ve teçhizat ise sözleşme süresi sonunda sembolik devir bedeli tahsil edilir

Sözleşme konusu araç ise sembolik devir iki tarafça paylaşılır ve noter satışı yapılır. 

Sözleşme konusu olan iş makinesi ise sembolik devir bedeli satıcıdan temin edilir ve noter satışı yapılır.


Yanıt Açıklaması:

Finansal Kiralama işlemlerinde; sözleşme süresi sonunda malın kiracının mülkiyetine geçeceği sözleşmede belirtilmiştir. Devir işlemleri menkullere göre farklılık arz eder.

  • Makine ve teçhizat ise sözleşme süresi sonunda sembolik devir bedeli tahsil edilir, bu bedelle bir devir faturası kesilir ve devir işlemi tamamlanır.
  • Gayrimenkul ise tapu devir işlemleri başlatılır, tüm tapu masraflarını kiracı öder. Sembolik devir bedeli tahsil edilir, tapu devir işlemleri tamamlandıktan sonra, devir faturası kesilir ve devir işlemi tamamlanır.
  • Gemi ise sembolik devir bedeli tahsil edilir. Gemi sicilinde gerekli işlemler tamamlanır. Devir faturası kesilir ve devir işlemi tamamlanır.
  • Araç ise sembolik devir bedeli tahsil edilir. Noter satışı yapılır. Plaka-ruhsat devir işlemleri tamamlanır. Ardından devir faturası kesilir ve devir işlemi tamamlanmış olur. (Tüm devir masrafları kiracıya aittir.)
  • İş makinesi ise sembolik devir bedeli tahsil edilir. Noter satışı yapılır. Tescil-plaka değişikliği için işlemler tamamlanır. Ardından devir faturası kesilir ve devir işlemi tamamlanmış olur (Devir masrafları kiracıya aittir).
Yorumlar
  • 0 Yorum