Dış Ticaret İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #1395159

Aşağıdakilerden hangisi forfaiting işlemlerinin ihracatçı açısından bir dezavantajdır?


Forfaiting işlemi ihracatçıya sabit faizli bir finansman imkanı sağlamakta ve ihracatçı faiz oranlarınındaki değişimlerden etkilenmemektedir.

Forfaiting işleminde bilanço analizi açısından alacakların gözükmemesi ihracatçının yeni krediler temin etme olanağına sahip olmasına neden olmaktadır.

Forfaiting işlemine taraf olan ülkelerdeki ekonomik ve politik riskler forfaiter’a yansıtılmaktadır.

Forfaiting’de kredi işlemi hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır.

Forfaiter’ın tüm riskleri üslenmesi, forfaiter’ı diğer borç veren finans kurumlarına göre daha yüksek bir marj uygulamasına neden olmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Forfaiting İşlemlerinin İhracatçı Açısından Avantajları ve Dezavantajları

Avantajlar

  • Forfaiting işlemi ihracatçıya sabit faizli bir finansman imkanı sağlamakta ve ihracatçı faiz oranlarınındaki değişimlerden etkilenmemektedir.
  • Forfaiting işleminde bilanço analizi açısından alacakların gözükmemesi ihracatçının yeni krediler temin etme olanağına sahip olmasına neden olmaktadır.
  • Forfaiting işlemine taraf olan ülkelerdeki ekonomik ve politik riskler forfaiter’a yansıtılmaktadır.
  • Forfaiting’de kredi işlemi hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır.
  • İhracatçı, vadeli olan satışını hemen nakite çevirebildiği için likiditesini artırabilmekte, artan likiditesini yeni yatırımlar için kullanabilmektedir.
  • İthalatçı hakkında bilgi toplamak, ülke risklerini inceleyip değerlendirmek gibi zaman alan ve çaba gerektiren işlemleri forfaiter yerine getirmektedir.

Dezavantajlar

  • Forfaiter’ın tüm riskleri üslenmesi, forfaiter’ı diğer borç veren finans kurumlarına göre daha yüksek bir marj uygulamasına neden olmaktadır. Bundan dolayı forfaiting’in maliyeti diğer finansman yöntemlerine göre daha yüksektir.
  • İhracatçı, alıcı ülkenin borç araçları senetleri konularındaki güncel mevzuatını izlemek ve yeterince bilmek, borç araçlarının doğru düzenlenmesini ve garanti edilmelerini sağlamakla yükümlüdür. Fakat uygulamada bu husustaki sorumluluk yine forfaiter’e yüklenmektedir. Diğer taraftan, ihracatçının, garantörün güvenilir olduğu hususunda forfaiter’i ikna etmekte zorlukla karşılaşabilmesi de mümkündür.
Yorumlar
  • 0 Yorum